Компанија Ер Србија објавила је да ће у ограниченом обиму обновити редовни путнички авио-саобраћај од 18. маја, уз повећање броја летова у оквиру реда летења од 1. јуна.

Коначни ред летења зависиће од одлука и смерница домаћих, страних и међународних тела и органа надлежних за област цивилне авијације, односно од укидања забрана летења, измена ограничења у путовањима и здравствених мера у земљама до којих Ер Србија лети, наведено је у данашњем саопштењу националног авио-превозника Србије.

Саобраћај ће бити организован у складу са начелним редом летења који је објављен на: аирсербиа.цом и биће подложан променама.

Од 18. маја, биће организован ограничен број летова до аеродрома Лондон Хитроу, Франкфурта, Цириха и Беча.

„Премда су путовања тренутно ограничена већим бројем прописа у многим државама, планирамо да, истовремено са смањивањем ограничења, омогућимо нашим путницима да поново почну да путују. Трудићемо се да реализујемо што је могуће више летова“, изјавио је генерални директор Ер Србије Данкан Нејсмит.

Он је додао да Ер Србија пажљиво прати све одлуке надлежних органа и уз поновно покретање саобраћаја приоритет ће бити и да се путници редовно обавештавају о статусу њихових резервација и неопходним безбедносним мерама које ће се спроводити.

„Период током којег смо били спречени да обављамо редовни саобраћај искористили смо да се реорганизујемо и припремимо за изазове који су пред нама. Имали смо изузетну част да пружимо подршку Влади Србије кроз обављање многобројних хуманитарних и репатријационих летова, транспорт медицинске помоћи и превоз експерата, као и враћање српских држављана који су се затекли на страним аеродромима“, казао је Нејсмит.

Како је истакнуто, услед ограничења која утичу на нашу мрежу дестинација, ред летења ће претрпети одређене измене у односу на план за летњу сезону 2020. године.

Имајући у виду очекивану потражњу, летови до једног броја дестинација обављаће се оном динамиком која је и планирана почетком године, фреквенција летова до појединих дестинација биће смањена, док ће летови до неколико дестинација у овој сезони бити привремено суспендовани.

Дестинације до којих ће авиони Ер Србије летети истим интензитетом као и до сада су Подгорица, Цирих, Беч, Париз, Тирана, Загреб, Скопље, Букурешт, Лондон, Сарајево, Софија, Франкфурт, Брисел, Кијев, Краснодар, Задар и Ница, прецизиранио је у саопштењу.

Такође, оптимизоваће се недељни број летова до дестинација као што су Тиват, Љубљана, Атина, Солун, Амстердам, Праг, Москва, Берлин, Рим, Истанбул, Милано, Диселдорф, Дубровник, Сплит, Ларнака, Копенхаген, Штутгарт, Њујорк, Бањалука, Тел Авив, Стокхолм, Венеција, Пула, Барселона, Санкт Петербург и Мадрид.

У наредном периоду, Ер Србија неће летети до Хелсинкија, Лавова, Амана, Фиренце, Кишињева, Ростова на Дону, Малте, Женеве, Каира, Бејрута и Ријеке.

Из Ер Србије је указано и да блиско сарађују са партнерима да би утврдили потражњу за чартер-летовима.

Ер Србија ће на својим летовима примењивати све неопходне мере безбедности, у складу са највишим безбедносним и хигијенским стандардима, као и упутствима надлежних домаћих и међународних регулаторних тела, јер су безбедност путника и чланова посаде на првом месту.

Постоји могућност, како је наведено, да летови до ограниченог броја дестинација буду успостављени и раније, односно пре 1. јуна.

Уколико општи услови буду дозволили да се ти летови организују, српска национална авио-компанија ће о томе одмах обавестити путнике.

ТопПрес/ Извор: Бета