Рудник – Сведочећи здравом животу, живећи у складу са природом и традицијом, али и дајући несебичан допринос развоју планинског еко-туризма, у амбијенту очаравајуће лепом, настанила се породица Милосављевић, а све „ходочаснике“ на лепоте Рудника, како намернике тако и случајне пролазнике, више је него обрадовала када је под њеним окриљем основано етно-домаћинство „Чуваркућа“, сада већ давне 2008. године.

Оно ове године слави 13 година постојања, а сеоским туризмом се бави око три године уз пропратне високе оцене и рецензије на престижним интернет-сајтовима из области туризма.

Како кажу из ове куће, прошла, 2020. година била је рекордна по броју посета и у њој бележе 744 ноћења и више од 2200 послужених оброка не само гостију смештених код њих већ и оних из суседних вила.

„Ове године смо повећали капацитет лежаја и самим тим смо бројке из прошле године престигли још почетком јуна и до краја године очекујемо дуплиран број гостију у односу на лане“, каже Бошко Милосављевић.

Он додаје да домаћинство активно учествује у обележавању планинарских и тзв. МТБ стаза (брдско-планински бициклизам), чишћењу депонија, подизању односно довршетку „рудничке светиње“, Цркве Светог Ђорђа као и у манифестацијама „Шилопајска панорама“, „Видовдански сусрети“…

Ипак, како најављује, оно што ће посебно бити атрактивно будућим посетиоцима јесте један потпуно нови вид активног туризма који ће имати на располагању од следеће сезоне.

„Од следеће године организујемо и тим-билдинг сусрете где ће учесници доживети планину из друге перспективе: панорамско јахање, берба лековитих и јестивих биљака и печурака… Њих ћемо заједно припремати у природи“, наводи он.

Фото: Глас западне Србије

А већ сад, осим класичног вида туристичког смештаја који подразумева ноћења са храном у собама и апартманима, на овом шумадијском „ранчу“ могуће је заказати и ручак са домаћим специјалитетима или дневни одмор у природи уз кафу или сок.
Изабере ли се та друга варијанта, онда се баш за све „пита“ Биљана Милосављевић, стуб породичног газдинства и оличење куварских вештина, као и многобројних гастрономских специјалитета „Чуваркуће“.

Њен изузетни таленат доспео је и до камера Јавног медијског сервиса Србије.
Када је посреди услуга у „Чуваркући“, порука, предлог или молба – а можда би због квалитета најприкладнији израз био „наредба“ – онима који путују преко Рудника, љубитељима природе, посетиоцима највише шумадијске планине, планинарима, рекреативцима, гостима и свим пролазницима, гласи:
Ако већ нисте одвојили време за дужи боравак на Руднику и ако не планирате да преноћите, немојте пропустити прилику да уживате у чарима здравог и природног окружења, невероватно разноврсне, укусне и здраве хране, чистог ваздуха, импресивног погледа из овог домаћинства…
У све наведено се и сâм аутор ових редова више пута уверио, а и пријатељи који су долазили.
„Ово је ’ненормално’ добра храна. Прошао сам Европу уздуж и попреко, али овако никад нигде нисам јео и уживао. Кад идемо следећи пут?“, упитан је аутор текста од стране свог кума, привредника Дјордја из Београда, иначе „глобтротера“ и правог туристичког „фанатика“, човека потпуно обузетог страшћу путовања.

На то домаћица Биљана, има само један одговор: „Молим само да ми се најавите раније, ако је могуће и дан раније, да бих на време могла да спремим све што желите.“

И уз „касне“ најаве било је довољно – за један од најбољих гурманских ужитака икад! Па тако више пута. „Чуваркућа“ је носилац титуле „Бели лабуд“ из 2017. за најлепше уредјено двориште и башту.

ТопПрес/ ГЗС

Фото: Глас западне Србије