Фото: ThinkstockФото: Thinkstock

Национална лабораторија за анализу воде, ваздуха и земљишта представила је нову опрему за утврђивање квалитета воде и ваздуха, у вредности од два милиона евра, коју је Агенцији за заштиту животне средине донирала Европска унија.

Помоћу најновије технологије могуће је детектовати до неколико хиљада супстанци у површинским, подземним или отпадним водама, као што су пестициди, хормони, антибиотици.

„Наша агенција је успела кроз овај пројекат да добије нову опрему нове хроматографе који ће нам омогућити да радимо анализе свих супстанци односно загађујућих материја које се налазе у нашим водама на начин који је потпуно усклађен са оквирном директивом о водама која представаља Устав ЕУ о водама“, нагласио је директор Агенције за заштиту животне средине Филип Радовић.

У Србији од загађеног ваздуха по подацима Светске здравствене организације годишење умре 5.400 људи. Више од 90 одсто отпадних вода иде директно у реке и сливове што угрожава квалитет подземних вода и воде за пиће. Постоји само 40 система за прераду отпадних вода од којих већина није у функцији.

Министар заштите животне средине Горан Триван истакао је да напредак Србије у заштити животне средине није могућ без подршке и помоћи ЕУ, као и да ће захваљући донираној опреми и постојећој технологији Агенције Србија постати регионални лидер у мониторингу.

Триван је навео да је циљ да се уз помоћ ЕУ и напоре ресорног министарства побољша мониторинг мрежа како би се се што прецизније одредила ‘дијагноза’ животне средине у Србији и предузеле конкретне мере заштите.

“Што анализа стања буде перфектнија, знаћемо шта тачно да предузмемо када је реч о емисији штетних гасова или жаштити наших вода. Рецимо, Србија треба да инвестира у око 300 система за прераду отпадних вода, а мониторинг ће нам рећи где и шта треба да ради“, појаснио је Триван.

Министар је подвукао да није довољно да само ЕУ улаже у побољшање квалитета животне средине у Србији, већ да то треба да чине и све државне институције.

Шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици истакао је да је животна средина важан сегмент у ЕУ која блиско сарађује са државним органима у Србији како би и њени грађани имали једнак квалитет живота.

“Овај пројекат је само део наше сарадње у циљу подизања свести о заштити животне средине, како би се унапредио и квалитет живота. Извештај о поглављу 27 показује напредак, али је препорука да се повећају средста за побољшање животне средине. То јесте приоритет у Европској унији и треба да буде приоритет и овде“, рекао је Фабрици.

Од 2000. године, делегација ЕУ обезбедила је Србији више од 700 милиона евра бесповратних средстава за заштиту животне средине и енергетску ефикасност. Од тога је директну корист имало више од милион грађана кроз разне пројекте као што су обезбеђивање система за водоснабдевање, пречишћавање отпадних вода, и прераду отпада.

ТопПрес/ Извор: РТС, Танјуг