Министарка за европске интеграције и Национални ИПА координатор Јадранка Јосимовић саопштила је данас да је Европска унија одобрила Србији бесповратна средства од 223,615 милиона евра за инвестирање у седам пројеката, од којих су три у сектору транспорта, два у области енергетике и по један пројекат у секторима дигиталне и социјалне инфраструктуре.

Та средства, како је саопштено, одобрена су у оквиру шестог позива за подношења предлога пројеката из Инвестиционог оквира за Западни Балкан (WBIF) Европске уније, а укупна процењена инвестициона вредност одобрених инфраструктурних пројеката јесте 885,413 милиона евра.

У сектору енергетике, одобрен износ од више од 17 милиона евра бесповратних ЕУ средстава биће искоришћен за реализацију Трансбалканског коридора кроз изградње далеководне интерконекције између Србије, Црне Горе и БиХ, али и за развој и модернизацију дистрибутивне мреже електричне енергије увођењем напредног система за очитавање бројила и контролу потрошње електричне енергије.

У сектору социјалне инфраструктуре, конкретно у сектору здравства, одобрена су бесповратна средства за изградњу новог објекта Универзитетске дечије клинике „Тиршова 2“ у износу од око 36,4 милиона евра.

У сектору дигиталне инфраструктуре одобрен је пројекат под називом „Рурални широкопојасни интернет“, који ће бесповратним новцем ЕУ у износу од 34,4 милиона евра, у две фазе, обезбедити увођење „брзог“ интернета у руралним подручјима за близу 700 домаћинства и за више од 1.500 јавних објеката укључујући школе.

„Сви ти пројекти конципирани су тако да допринесу расту инвестиција у Србији и да продубе укупну трговинску и економску сарадњу Србије са регионом Западног Балкана и са Европском унијом“, изјавила је министарка Јоксимовић.

Она је нагласила да свеобухватност одобрених мера и пројеката јасно указује да је њихов најважнији циљ управо равномерни регионални развој наше земље, отварање нових радних места широм Србије, побољшање здравствене заштите, као и остваривање циљева Зелене агенде за Западни Балкан, на које се наша земља обавезала заједно са Европском унијом.

„Приступање Србије ЕУ не подразумева само испуњавање мерила из преговарачких кластера и усаглашавање са законодавством Уније већ пре свега има циљ да унапреди услове живота свих наших грађана, што је приоритет целокупног руководства Републике Србије“, нагласила је Јоксимовић.

ТопПрес/ Извор: Танјуг