Европска унија је определила 78 милиона евра финансијске помоћи за мала и средња предузећа и то је пакет на коме се ради у оквиру заједничког програмирања са Владом Србије, изјавила је данас заменица шефа Делегације ЕУ Матеја Норчич Штамцар.

Како је саопштио ЕУ инфо, на панелу у оквиру дводневног МСП форума, Норчич Штамцар је прецизирала да је тај пакет део већег пакета од 93 милиона евра, који је ЕУ ставила на располагање за борбу против Ковида-19 и његове економске последице.

„Даље реформе, и не само економске реформе које би могле прве да нам падну напамет када говоримо о пословном окружењу већ и реформе више политичке природе као што су правосуђе и владавина права, све иду руку под руку“, наводи Норчич Штамцар.

Она каже да је оптимистична упркос свим изазовима.

Норчич Штамцар је рекла да је помоћ ЕУ овом сектору видљива кроз финансирање иновација и подршку малим и средњим предузећима у руралним крајевима преко програма ЕУ ПРО.

На истом панелу, шеф регионалног представништва Европске инвестиционе банке (ЕИБ)за Западни Балкан Алесандро Брагонци рекао је да је ЕИБ до данас инвестирала више од 4,2 милијарде евра за мала и средња предузећа на Западном Балкану, што је чини једном од водећих финансијских институција у региону.

Тиме је, према његовим речима, подржано више од 28.000 предузећа.

„Конкретно за Србију, ЕИБ је инвестирала 2,3 милијарде евра, што је, према нашим проценама, помогло да се одржи више од 300.000 радних места“, рекао је Брагонци.

Навео је да Групација ЕИБ помаже привреду кроз сарадњу са комерцијалним или националним банкама које нуде повољније услове за мала и средња предузећа, у смислу нижих каматних стопа или дужих рокова доспећа.

„Европски инвестициони фонд пружа кредитне гаранције, углавном за капиталне инвестиционе пројекте, обртни капитал, истраживање, развој и иновације“, каже Брагонци.

Тема дводневног МСП форума, у организацији Ин Сторе портала, уз медијско партнерство недељника НИН, јесте како малим и средњим предузећима помоћи да се изборе са изазовним периодом пандемије Ковида-19.

Најављено је да ће наредни панел бити одржан сутра.

ТопПрес/ Извор: Танјуг