ЕУ подршка развоју туризма Тополе и Опленца

ЕУ подршка развоју туризма Тополе и Опленца

Европска унија, која од 2019. године кроз пројекат „ЕУ за културно наслеђе и туризам“ ради на подизању туристичких капацитета Источне Србије, одлучила је да од 2022. године укључи у овај пројекат и општину Топола у централној Србији. У Тополи ће бити ревитализована Краљевска винарија на Опленцу, а доделом бесповратних средстава пружаоцима туристичких услуга, едукацијама у области туризма и културног наслеђа, пројекат ће побољшати туристичку понуду општине и тиме подстаћи економски раст и отварање нових радних места, каже се у саопштењу за медије.

„Бавимо се развојем винског туризма у Источној Србији, посебно у Рогљеву, Рајцу и Смедовцу, где улажемо у побољшање инфраструктуре. Сада ћемо радити и са Општином Топола, такође на развоју винског туризма. Зато ће пројекат финансирати обнову неких делова Краљеве винарије на Опленцу, а заједно са Општином ћемо радити и на подизању атрактивности овог региона“, рекао је вођа пројекта #ЕУзаТебе – за културно наслеђе и туризам Александар Бец.

Краљевску винарију, једну од првих професионалних винарија у Србији, основао је 1931. године краљ Александар I Карађорђевић, а временом су аутохтоне сорте вина Жилавка, Опленка и Тријумф постале надалеко познате.

„Вински подрум је урађен у стилу најбољих француских подрума. Овде се налазе и најстарији музеј винарства и винотека на Балкану, а најстарије вино је из 1921. године. Опленац је туристички најпосећеније место у централној Србији, а са реконструкцијом краљеве винарије и обновом винограда, туристичка понуда ће бити много боља, што ће допринети и повећању посетилаца,“ изјавио је управник Задужбине краља Петра I Драган Рељић.

Богато историјско наслеђе и виногради који је окружују чине Тополу атрактивном туристичком дестинацијом. Посетиоци могу да уживају у обичајима и традицији, као и богатој гастрономији.

„Окосница туризма Тополе јесте управо културно-историјско наслеђе и задужбина краља Петра I. То је оно што Тополу већ дужи низ година обележава на туристичкој мапи Србије. Оно што Топола може да пружи је један шири развој туризма, што подразумева сеоски и вински туризам који представљају будућност развоја регије, зелени туризам и повећање смештајних капацитета. Тиме ћемо привући већи број туриста који ће провести више дана у Тополи,“ рекла је Драгана Крстић испред Туристичке организације Опленац-Топола.

Пројекат „#ЕУзаТебе – за културно наслеђе и туризам“ финансирају Европска унија са 22.000.000 евра и немачко Савезно министарство за економску сарадњу и развој БМЗ са 2.305.000 евра, а спроводи га Немачка организација за међународну сарадњу ГИЗ у партнерству са Министарством трговине, туризма и телекомуникација, наводи се у саопштењу за медије.

ТопПрес

KOMENTARI