Пројекат „ЕУ за културно наслеђе и туризам“ је отворио нови конкурс за доделу бесповратних средстава. Циљ овог позива је подстицање креативних и иновативних идеја у туризму и промоцији културног наслеђа. Укупан износ бесповратних средстава је 200.000, док ће појединачни пројекти износити не више од 20.000 евра, каже се у саопштењу за медије.

Позивом су обухваћени осам општина и градова Доњег Подунавља и Источне Србије: Смедерево, Пожаревац, Велико Градиште, Голубац, Мајданпек, Кладово, Неготин и Зајечар, као и општина Топола у Шумадији.

Конкурс је намењен свима који настоје да на креативан и иновативан начин унапреде презентацију културно-историјског наслеђа, учине атрактивнијом промоцију својих општина или оплемене туристичку понуду и производе. Стога је конкурс усмерен на организације цивилног друштва, институције културе, тела за управљање културним наслеђем, као и мала и средња предузећа у креативној индустрији. Сврха конкурса је да се повећа атрактивност дестинација, а посетиоцима омогући да на занимљивији начин доживе места која обилазе.

Пројекат „ЕУ за културно наслеђе и туризам“ подржава развој туризма и промоцију културног наслеђа, са циљем подстицаја економског развоја региона и стварању нових пословних перспектива, посебно у руралним срединама. Пројекат финансирају Европска унија и Влада Савезне Републике Немачке, а спроводи Немачке организацију за међународну сарадњу ГИЗ, наводи се у саопштењу које је достављено нашој редакцији.

ТопПрес