У Нацрту Грађанског законика наћи ће се и предлог за легализацију еутаназије у Србији, пише „Политика“.

После две године расправе, владина комисија за израду овог законика одлучила је да у последњој верзији преднацрта пропише одредбу о могућности да оболели од тешких и неизлечивих болести заврше живот на достојанствен начин, својом одлуком или уз сагласност својих најближих, наводи београдски лист.

„Право на еутаназију, као право физичког лица на сагласни, добровољни и достојанствени прекид живота, може се изузетно остварити ако се испуне прописани хумани, психосоцијални и медицински услови. Злоупотреба права на еутаназију ради прибављања неосноване материјалне или друге користи представља основ за кривичну одговорност“, наводи се у члану 86 преднацрта Грађанског законика.

Најављено је, како додаје „Политика“, да ће бити донет посебан закон који ће прецизно уредити услове и поступак за остваривање права на еутаназију. Такође, биће неопходне и промене у Кривичном законику, који прописује кривично дело убиства из самилости.

Београдски дневник пише да ће легализација еутаназије довести до брисања ове инкриминације из Кривичног законика, али ће, такође, бити потребно да се другачије предвиди кривична одговорност за случајеве злоупотребе.

ТопПрес/ Извор: Танјуг