Горњи Милановац – Када би сте случајно за празник или суботом или Светом недељем око поднева навратили у Крејину кафану, вероватно би сте били изненађени призором који ту затекнете, наиме, Равногорска трпеза тим данима препуна је домаће хране која се од давнина спрема у овом крају и сви они који су је пробали остали су затечени и мирисом и укусом.

„Овде припремамо сва домаћа јела и тих дана већ дуже време у истом временском интервалу постављамо Равногорску трпезу , коју негде у свету зову можда Шведски сто, а наш Шведски сто, односно Равногорска трпеза посебна је по томе што обилује правим домаћим куваним јелима. За данас смо спермили  пихтије које су припремљене онако како се сепремају по традиционалном рецепту, а не са некаквим додацима и желатинима. Ту су још и јагњећа сармица, месо у купусу, а посебно бих нагласио да месо у купусу није сарма, него заиста комадићи меса завијени у лиске киселог купуса. И то је специјалитет „прсте да поједеш“. Равногорска трпеза, наравно, подразумева и домаћи стари сир, кајмак, чварке, сланиницу коју неки зову сапуњара, али то је права сланина која се дими у нашим сушарама“, каже Милија Старчевић, кога сви у овом крају знају по надимку „Креја“.

Фото: ГЗС

Можда ће неком звучати невероватно, али цена ове хране је такође јединствена и комплетна  услуга и храна у неограниченим количинама кошта свега  500 динара, уз то Милија никад не пропушта да своје госте почасти са једном добром домаћом шљивом старом пет година као аперитив.

ТопПрес/ ГЗС

Фото: ГЗС