фото гзсфото гзс

Чачак – Веште руке Весне Маслаћ направиле су, за три сата, најбољи славски колач у Србији. Да би се заслужило једно овакво значајно признање, за почетак су вам потребне веома једноставне ствари, килограм брашна, мало шећера, соли, свежег квасца и воде, а онда и прави мајстор, од кога зависи какав ће вам бити колач. Весна има и свој тајни састојак, лимунову кору, за коју каже да држи свежину колача и даје му лепши укус.

Најлепши део је украшавање, а сваки украс који се стави има и своју симболику.
„Фигуре правим од бесквасног теста. Поред слова, стављам грожђе, да нам виногради буду родни, жито, да нам пуни буду амбари, цвеће, да нам буде мирис у кући и голубови, да нам донесу верност у дому”, каже Весна.

Пекарство за ову вредну жену, није само занат већ посебна вештина коју усавршава дуже од 20 година.

„Видела сам у једном манастиру како монахиње праве славски колач за њих. То ми се јако свидело, па сам очима крала занат”, наводи Весна чије су руке пуне посла за време слава, када направи и прода на стотине колача. Поред тога она ради и пуно радно време у чачанској пекари, где је мајстор свог заната.

А оно што ова искусна домаћица види, рукама и направи, па не чуди што је и славски колач достојан трофеја.

ТопПрес/ Глас западне Србије