Горњи Милановац, Прањани – Подизањем саборске заставе и интонирањем саборске химне, песме „Свилен конац” у горњомилановачком селу Прањани почео пети, јубиларни Сабор виолиниста Србије. За разлику од претходна четири Сабора, ове године изостало је такмичење сениора, који ће се данас такмичити, или како је то из организације речено, „надсвиравати” за прво мајсторско писмо које ће бити издато у Прањанима.

Фото: ГЗС

Главни такмичарски део првог дана Сабора било је такмичење у јуниорским категоријама и то у категорији од 8 до 12 година, од 12 до 15 година и од 15 до 20 година.

Најбољи, најмладји виолиниста Србије, тачније победник у категорији од 8 до 12 година јесте Давид Ђорђевић.Најбоља у категорији од 12 до 15 година јесте Миљана Штрбац.

Песму је најбоље одсвирао Андреја Лазаревић, док је награду за најизворније музицирање однела Емилија Јелић. Душан Спасојевић најбоље је одсвирао коло.

 

Ово је жири који је одлучивао о победницима, фото: ГЗС

Када су у питању главне награде, награда Најбољи млади виолиниста Србије и Златна виолина, оне су отишле у руке Милана Шишића, односно Давида Т Марковића. Што се тиче сениорског дела такмичења, оно је ове године изостало, јер ће се другог дана Сабора, 12 најбољих виолиниста Србије „надсвиравати” за прва мајсторска писма која ће бити издата на Сабору виолиниста у Прањанима, а добитници тих писама, односно звања мајстора виолине том наградом завршавају свој такмичарски век на Сабору.

Фото: ГЗС

Иначе, домаћин овогодишњег Сабора јесте прослављени глумац и редитељ Радош Бајић, кога за Прањане и читав сувоборски крај везује и његов најновији филм, „Хероји Халијарда”, који говори о највећој акцији спашавања савезничких пилота иза напријатељских линија у Другом светском рату. Радња филма као и само снимање догодили су се управо у Прањанима на пољани у засеоку Галовићи, на месту на коме је пре пар година подигнут нови „горски аеродром”, чиме су Прањани постали једино српско село које се може подичити и својим аеродромом.

ТопПрес/ ГЗС

Фото: ГЗС