На основу последњих резултата нумеричких климатских модела за сезонску прогнозу времена, у Србији се очекује зима са температуром ваздуха изнад просека и просечном количином падавина, каже директор Републичког хидрометеоролошког завода (РХМЗ) проф. др Југослав Николић

– Очекује се да ће температура ваздуха у току зиме 2022/23. године у Србији бити за око плус 1 степен изнад вишегодишњег просека. Очекиване вредности средње зимске температура ваздуха биће у интервалу од 1°С до 5°С у нижим пределима, а од -3ºС до -1°С у планинским пределима – навео је он на Инстаграм страници.

Додао је да ће током децембра, јануара и фебруара у већем делу Србије број мразних дана, са минималном температуром ваздуха нижом од 0, бити у интервалу од 40 до 65, а на планинама од 70 до 90 дана.

– Очекује се од 7 до 20 ледених дана са максималном температуром нижом од 0, а на планинама од 30 до 50 ледених дана. Постоји могућност појаве таласа хладноће током јануара – каже Николић.Климатски изгледи указују да ће током зиме количина падавина бити у домену просека у целој земљи.

– Сезонска количина падавина је у интервалу од 100 мм до 160 мм у нижим пределима, док се у брдовито-планинским пределима очекује количина падавина од 200 мм до 230 мм – навео је проф. Николић и додао да се коначни климатски изгледи за зиму 2022/23. године бити издати након завршене онлине конференције чланица СЕЕЦОФ региона и постизања консензуса о сезонској прогнози, 30. новембра.

ТопПрес/ Извор: Информер.рс