Нови аутопут „Вожд Карађорђе“ спојиће Централну и Источну Србију и биће саобраћајница од великог значаја за све грађане наше земље. Шумадијски коридор биће изграђен од Младеновца до Бора и носиће име по вођи Првог српског устанка Карађорђу Петровићу.

– Данас смо донели одлуку да кренемо у припремну израду пројектне документације за изградњу аутопута „Вожд Карађорђе“ и брзе саобраћајнице која треба да иде у ипсилон краку од Младеновца до Аранђеловца, од Тополе до Раче, Свилајнца до Деспотовца и Бора“ – рекао је председник Србије Александар Вучић на свечаности поводом пуштања у саобраћај новог аутопута од Обреновца до Љига.

Како је истакао ово ће бити само један у низу нових аутопутева будући да се планира и градња аутопута ка Црној Гори.

– Биће назван по ономе ко је подигао Први српски устанак. Проћиће тај аутопут и кроз Вишевац где је рођен. Тим путем ћемо показати како Срби када се помире и када заједнички раде умеју да направе заједничке резултате – додао је Вучић.

Подсетимо, ауто-пут „Милош Велики“, на деоници од Обреновца до Љига,синоћ је свечано пуштен у саобраћај.

Пореде Вучића, свечаном отварању ауто-пута код петље Љиг присуствовали су и српски члан Председништва БиХ Милорад Додик, чланови Владе Србије, бивши председник Србије Томислав Николић, министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић, представник српског народа у Црној Гори Андрија Мандић, кинеска делегација, као и многобројни гости и грађани.

Деоница ауто-пута од Обреновца до Љига, дужине 62,7 километара, пројектована је за брзине од 130 километара на час.

Ауто-пут је широк 28,4 метра и има брзу, средњу и зауставну траку.На новој саобраћајници су 42 моста и надвожњака, те око 200 километара одбојне ограде.

Ова деоница је од изузетне важности, јер ће растеретити саобраћај на Ибарској магистрали, а значајно ће приближити Западну Србију и Београд, пошто ће се од Обреновца до Чачка стизати за сат времена.

Са раније отвореном деоницом Љиг-Прељина чиниће целину од 103 километра ауто-пута.

ТопПрес/ Извор: Блиц