tanjugtanjug

Припадници Министарства унутрашњих послова, Управе саобраћајне полиције, спровешће од сутра до 22. априла појачану контролу брзине кретања возила.

 Ова акција ће почети у свим државама чланицама међународне организације ТИСПОЛ (Мрежа саобраћајних полиција Европе). Реч је о укупно 32 државе (28 држава чланица Европске уније, Швајцарска, Норвешка, Србија и Грузија), саопштио је МУП.

Подсећамо да свака контрола возача, односно возила, подразумева и обавезно алкотестирање возача, а приликом заустављања сваког моторног возила које прекорачи дозвољену брзину саобраћајни полицајци ће контролисати и да ли возач и путници у возилу користе сигурносне појасеве.

У оквиру ове међународне акције, реализоваће се и акција „Speed marathon“, која се такође спроводи на свим европским путевима, а током које ће бити мерена брзина на најважнијим путним правцима непрекидно у трајању од 24 часа, од 18. априла у 6:00 до 19. априла у 6:00 сати.

У том периоду биће ангажовани сви расположиви уређаји за мерење брзине, истакао је МУП и подсетио возаче да се на деоници аутопута Шид – Шимановци мери и просечна брзина кретања возила.

Током прошлогодишње акције „Speed marathon“, за 24 часа на европским путевима откривена су укупно 151.073 прекршаја прекорачења брзине, од чега је у Републици Србији откривено 2.895 прекршаја.

Анализе показују да је сваки трећи саобраћајни прекршај у Републици Србији прекорачење дозвољене брзине кретања возила. Истовремено, неприлагођена брзина јавља се као утицајни фактор у готово половини саобраћајних незгода са погинулим лицима.

ТопПрес/ Извор: Танјуг