Фајзеров лек Паксловид дистрибуира се у терцијарне установе

Фајзеров лек Паксловид дистрибуира се у терцијарне установе

Јелена Митрашиновић из АЛИМС-а изјавила је данас да је радна група Министарства здравља, на чијем је целу др Горан Стевановић, одлучила да се прве количине лека против корона вируса компаније „Фајзер“, паксловид, дистрибуирају у терцијарне установе где ће се одлучивати о даљој примени. Антивирусни лек паксловид састоји се из две компоненте, а Србија је међу првима потписала уговор о набавци лека и међу првима га је добила.

„Паксловид је комбинација две активне супстанце које се налазе у одвојеним таблетама. Први активни принцип, нирматрелвир, блокира дејство ензима који је потребан за репликацију вируса. Друга активна компонента, ритонавир, задужен је у овој комбинацији да успорава разградњу прве активне супстанце што омогућава да дуже остане у организму, и то у оним концентрацијама које су довољне да се спречи репликација вируса“, рекла је за РТС Јелена Митрашиновић.

Како је навела, овај лек делује тако што спречава размножавање вируса у организму домаћина.

Истиче да је са терапијом најбоље започети што пре од појаве првих симптома корона вируса и то у року од пет дана.

„Лек је у облику таблета, узимају се орално, узимају се две таблете прве компоненте, плус једна друге, то значи по три таблете на 12 сати, терапија траје пет дана и спроводи се у кућним условима“, наводи Митрашиновићева.

Сматра да је од овог лека реално очекивати да ће смањити потребу за хоспитализацијом, што ће значити растерећење целог здравственог система.

Указује и на податке из клиничких студија које су показале да је лек ефикасан 89 одсто у смањењу стопе хоспитализације и смртност исхода.

„Безбедносни профил је задовољавајући што потврђују нежељене реакције у клиничким студијама, које су благе – поремећај укуса 5,6 одсто, дијареја, главобоља и повраћање. Али кад говоримо о безбедности лека у реалном животу, ван услова из клиничких студија, важно је обратити пажњу на могућност интеракције овог лека са бројним другим лековима који су део хроничне терапије многих болесника“, указује она.

Објашњава да једна компонента лека, ритонавир, због начина метаболисања у организму има значајан потенцијал да ступа у интеракције са многобројним лековима што би могло да доведе до нежељених ефеката или пак да умањи дејство паксловида.

„Из тог разлога је и одлука на нивоу Министарства здравља да се одлука о прописивања лека доноси на терцијарном нивоу и подржана је протоколом број 13 која је уврстила паксловид, наведен је списак лекова који не смеју да се користе у исто време са паксловидом“, истиче Митрашиновићева.

Такође, пацијентима неће бити омогућен приступ леку без консултације са лекаром.

„Паксловид је намењен за одрасле ковид пацијенте, изнад 18 година, који имају благе до умерене форме болести без кисеоничне терапије, који имају неку придружену болест – дијабетес, гојазни пацијенти, пацијенти са хроничним болестима кардиоваскуларног система, бубрега, јетре, активни малигнитети“, напомиње она.

Додаје да није намењен младима од 18 година, трудницама, дојиљама, а контраиндикован је са тешким оштећењима јетре и бубрега.

У спроведним клиничким студијама лек је био испитан на пацијентима зараженим делтом.

„Познајући механизам дејства паксловида који не зависи од спајк протеина, реално је очекивати уверљиву ефикасност и против омикрон соја и других сојева“, истакла је Митрашиновићева.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI