Српска напредна странка (СНС) освојила би 57 одсто гласова на изборима да се они одржавају наредне недеље, показује најновије истраживање агенције за испитивање јавног мњења „Фактор плус“.

Према истраживању, тзв. уједињену опозицију (део окупљен око Странке слободе и правде Драгана Ђиласа и Народне странке Вука Јеремића) подржало би 12 одсто бирача.

На изборе би, према налазима, изашло 50 одсто испитаника, док је 33 одсто изјавило да неће гласати.

Изборни цензус би, како се указује, прешле такође и Социјалистичка партија Србије (СПС) са 9,3 одсто гласова, тзв. зелено-лева коалиција, коју предводе бивши градоначелник Шапца Небојша Зеленовић и еколошки активиста Александар Јовановић Ћута са око седам одсто и коалиција НАДА (ДСС + ПОКС) са 4,3 одсто.

Странка Заветници је на ивици цензуса са око три одсто гласова, а затим следе покрет Доста је било са 2,4 одсто подршке, Српска радикална странка и Двери са 1,4 одсто, док су Здрава Србија и Јединствена Србија на око једном проценту подршке бирача, наводи се у истраживању.
„Примећујемо стабилну политичку сцену и у односу на наша претходна истраживања, тако да већих померања нема. СНС заједно са својим коалиционим партнерима видимо на 57 одсто и да би, условно речено, они пали мора неко да порасте. Када је у питању утицај недавних протеста и блокада на политичку слику, тешко је очекивати да дође одмах до неких промена јер бирачко тело није тако сензитивно на то. Такође, у првом плану на протестима су били људи и организације који су казали да неће учествовати на изборима“, навео је у краткој изјави за Глас западне Србије директор агенције Фактор плус Владимир Пејић.

Истраживање је спроведено од 10. до 16. децембра на узорку од 1.200 грађана Србије, без територије Косова и Метохије.

ТопПрес/ ГЗС