Да се избори одржавају данас, Српска напредна странка освојила би 55,6 одсто гласова, а цензус би прошло још пет или шест изборних листа, показује последње редовно месечно истраживање агенције Фактор плус.

У јануарском истраживању проценти су се незнатно променили у односу на децембарско, што је, према речима извршног директора агенције Фактор плус Владимира Пејића, нормално и очекивано два месеца пре избора, преноси “Блиц“.

Поред напредњака, тренутно најјачи рејтинг има коалиција Странка слободе и правде – Народна странка – Демократска странка – Покрет слободних грађана, која би освојила 13,3 одсто гласова, а следи је Социјалистичка партија Србије са 9,2 одсто.

„Зелени“ су на 7,5 одсто, коалиција НАДА на 4 одсто, а мало изненађење представља листа „Српска странка Заветници“ која би по овом истраживању прешла цензус са 3,6 одсто.

„Полако се прави коначна слика, има мањих померања, заузимају се позиције. СНС има тежак задатак да брани 55,6 одсто и на то ће концентрисати све снаге. Видећемо и ко ће још ићи с њима у коалицији“, наводи Пејић и оцењује је логична одлука да напредњаци и социјалисти не иду на изборе на заједничкој листи.

Ово истраживање је рађено од 22. до 27. јануара на територији Србије без Косова и Метохије.

Обухватило је 1.100 испитаника, а рађено је телефонски.

Када је реч о излазности грађана на априлске изборе, и тај проценат је скочио, што је према Пејићевим речима, уобичајено и очекивано у овом периоду пре кампање.

„Тачно 51 проценат грађана се изјаснио да ће изаћи на изборе, 33 одсто да неће, док 16 процената не зна, односно нема став“, каже Пејић.

ТопПрес/ Извор: Танјуг