Топола – Културно – уметничко друштво „Опленац“ из Тополе у својој богатој традицији која траје пуних 18 година изнедрила је групу ветерна. Својим залагањем и упорношћу огранак ветерана припрема и своје прве сусрете фолклорних група у свом граду.

Први фестивал фолклора ветерана биће одржан 19. маја 2018. године у Тополи, граду богате историје и традиције. Своје учешће је најавило 35 фолклорних ансамбала из читаве Србије. На отвореној позорници код зграде Средње школе „Краљ Петар I“ наступиће преко 500 учесника фестивала. Програм почиње у 17 часова.

Фестивал краси и слоган који тематски прати програм наступа „Са Опленца коло се вије, играју га ветерани у срцу Шумадије“.  У складу са слоганом фестивала пријављена друштва са својим водичима посетиће цркву „Светог Ђорђа“ на Опленцу и локалитет где историја и даље живи. Обиласком задужбинског парка учесници ће имати прилику да уз помоћ музејског кустоса чују причу о Тополи и грађењу цркве на Опленцу. Дефиле ветеранских ансамбала након ове завршене посете кренуће ка центру града где ће се припремати за предстојећи наступ.

Истовремено у Тополи ће се 19. и 20. маја одржати и први Фестивал „Домаће – природно“ који ће на самом почетку туристичке сезоне бити увод у предстојеће културно – туристичке догађаје и манифестације. На Фестивалу ће се представити излагачи у категоријама домаћа радиност и рукотворине, цвеће, мед, етно производи, домаћа храна.

Топола 19. маја отвара своје улице за све љубитеље фолклора, народне традиције и радиности. Организатори најављују велики фолклорни спектакл у коме ће уживати сви посетиоци и учесници.

ТопПрес