Foto: Printscreen/YouTube - FCA SerbiaFoto: Printscreen/YouTube - FCA Serbia

Производња „фијата 500Л“ ће се наставити у Србији, изјавио је у петак извршни директор компаније „Фијат Крајслер аутомобили“ (ФЦА) Серђо Маркионе на представљању петогодишњег плана ове компаније. Ова вест ће наравно, највише обрадовати око 2.000 радника у Крагујевцу поготово што је предвиђено да овај модел добије, веома брзо, хибридни мотор.

Како преноси италијански портал „Аутоблог“, а преноси Танјуг Маркионе је рекао и да је породица „фијата 500“ као скројена за освајање Европе еколошким возилима.

– „Фијат 500 „је идеално возило за потпуно електрично решење. Планирамо да искористимо исконски статус овог аутомобила и на њега применимо „зелену технологију“, проширујући опсег модела – изјавио је Маркионе, додајући да ће модели „500X“ и „500Л“ први добити хибридне моторе. Први оперативац „ФЦА групе“ је најавио инвестицију од девет милијарди евра у „електрификацију“, потврдивши да ће дизел мотори, прво у бренду „Џип“ а затим и у осталим , отићи у историју до 2021. године.

Маркионе је најавио низ потеза, међу којима је најава лансирања „фијата панде“ на електрични погон, повратак модела „500 жардиниера“ и повећање производње премијум модела у Италији брендова „Џип“, „Алфа Ромео“ и „Масерати“.

Најавио је селиду производње „панде“ из Италије у Пољску и већу посвећеност новим моделима „Фијатових“ марки „Масерати“ и „Алфа Ромео“. „Масерати“ ће са електричним мотором бити, очекује се, велики такмац „Тесли“, а „Алфа“ ће на тржиште пласирати велики број нових модела попут „8Ц“ и повратка легендарног ГТВ модела. Такође је рекао да ће дуг „Фијата“ до краја овог месеца бити у потпуности исплаћен.

Пословна стратегија се односи на период од 2018-2022. године и представља велико финале за Маркионеа, који је 14 година провео на челу „Фијата“ и како се истиче „круцијално допринео избегавању банкрота ове компаније“, која је сада седми произвођач аутомобила на свету. Маркионе ће, према најавама, добити наследника у априлу 2019.

БРНАБИЋ: УСКОРО РАЗГОВОРИ СА ИТАЛИЈАНИМА

Премијерка Ана Брнабић је изјавила у петак да ће ускоро имати разговоре са представницима „Фијата“, као и да све указује на то да ће та компанија остати у Србији.

– Имамо све индиције да ће „Фијат“ остати у Србији. Ја ћу као представик државе имати ускоро разговоре са њима, јер желим да чујем тачно шта су њихове инвестиционе одлуке, али сам сада много мање забринута за раднике „Фијата“ и Крагујевца него што сам била пре годину дана када смо имали штрајк у „Фјату“, рекла је Брнабићева.

На питање да ли ће са Фијатом бити продужен уговор пошто истиче ове године, Брнабић је казала да је влада спремна за даље разговоре, али да жели прво да види која ће бити понуда те компаније.

„Желимо да видимо која је њихова понуда према радницима и према држави. Очекујемо да она буде у најбољем интересу радника и државе и у односу на њихову поуду ћемо реаговати“, каже премијерка.

Истакла је да Крагујевац са фирмом „Милановић инжењеринг“ коју је преузео Сименс сада има потпуну другачију песпективу, као и да сада много лакше улази у даље разговоре са Фијатом него пре годину дана.

„Срећна сам због Крагујевца и мислим да ће за годину, две то бити један од градова коме ће бити потребна нова радна снага односно да то више неће бити, како су пре називали, долина глади“, навела је премијерка.

ТопПрес/ Извор: Вечерње новости, Агенције