Tanjug-Zoran-Zestic-Tanjug-Zoran-Zestic-

Производња у фабрици „Фијат Крајслер“ аутомобили Србија за ову годину је завршена, а запослени очекују план за 2019. годину, потврђено је РТС-у у Самосталном синдикату компаније.

Председник самосталног синдиката ФКА Зоран Марковић каже да овогодишња производња завршена, а процена менаџмента је да је боље да направи дужи прекид производње, него неколико краћих.

Разлог је, додаје, смањена потражња за возилима, што је уобичајено за децембар, а компанија „Фијат“, као што је познато, не прави возила за залихе, већ у складу са потребама тржишта.

На паузу се отишло раније него што је уобичајено јер је ранијих година, редован зимски колективни одмор трајао од 19. децембра, до после Божићних празника.

Марковић додаје да је Самостални синдикат у договору са пословодством, како би ублажио негативне економске последице прекида производње, успео да добар део покрије колективним годишњим одмором који је плаћен сто одсто.

Када ће производне траке бити поново покренуте у овом тренутку није познато јер запослени у ФЦА, очекују усвајање плана производње за 2019. годину, који је део петогодишњег плана компаније „Фијат“.

„Забринути смо, али очекујемо да ускоро сазнамо какви су планови менаџмента за фабрику у Крагујевцу. Како је раније договорено са премијерком Србије Аном Брнабић, менаџмент ФКА требало би да изнесе планове производње до краја децембра или почетком јануара“, каже Марковић.

Да „Фијат“ остаје у Србији потврђено је 1. јуна, на представљању петогодишње пословне стратегије групације „Фијат Крајслер“ у Италији.

Иначе, фабрика у Крагујевцу, заједничко је улагање наше државе и италијанске компаније, у којој Србија има 33 одсто власништва.

У фабрику у Крагујевцу до сада је уложено је око 1,3 милијарде евра.

ТопПрес/ Извор: РТС