foto ilustracija, profimedia alamy

Финансијска писменост биће уведена у 34 школе у Србији од нове школске године, али не као нови предмет, већ у склопу већ постојећих предмета, речено је данас на конференцији за новинаре Министарства просвете, науке и технолошког развоја.

План је да око 15.000 деце буде обухваћено програмом финансијске писмености од најнижих разреда.

Како је објашњено, деца ће учити да штеде новац, време и ресурсе, како функционишу платне картице и како да паметно инвестирају.

Министар Младен Шарчевић рекао је да је важно да се деца од малена уче финасијској писмености и да је то једна од четири категорије која се тестира Писа тесту.

„Ово није нови предмет. За то нема простора. Кроз стандардне предмете морамо да уведемо многе друге вештине. Ово смо од почетка почели да радимо како треба и имаћемо врло писмену нацију“, рекао је Шарчевић.

Деца би требало да уче кроз игру и задате активности.

Учитељица Снежана Вујичић, једна од око 1.200 професора који су прошли обуку, рекла је да ће се потрудити да децу научи „како да стратешки размишљају, баратају сопственим новцем и штеде“, како да најјефтиније купе неке ствари.

Она је казала да су ђаци на пример имали вежбу да истраже цене неког производа у супермаркету и купе га најповољније, а да се све одвија у сарадњи са родитељима.

Саветница министра Гордана Степић рекла је да ће деца научити како да зараде свој новац, кроз, на пример, сакупљање секундарних сировина, који ће касније уложити у, на пример, етерична уља или органску башту.

ТопПрес/ Извор: Бета