Пријепоље – Седам жена, носилаца регистрованог комерцијалног пољопривредног газдинства из Пријепоља, данас је потписало Уговоре о додели субвенција за економско оснаживање жена у области руралне економије. За ове намене, из општинског буџета утрошено је нешто више од милион динара, од укупно опредељених 2 милиона за субвенције по основу овог јавног позива.

Подстицаји за економско оснаживање жена у области руралне економије у општини Пријепоље се додељују већ четврту годину за редом. Програмом подршке за спровођење мера руралне политике и политике руралног развоја 2022. године, за ове мере опредељено је укупно 2 милиона динара. На јавни позив за доделу подстицаја за економско оснаживање жена конкурисало је 8 жена, носилаца РПГ, старости до 45 година, а седам је добило средства. Једна жена је одбијена јер у моменту конкурисања имала навршених 45 година и два месеца.

„Ми ћемо у наредној години имати субвенције да оснажимо оне који су већ снажни, којима мало треба да стигну до готовог производа, што нам је и циљ, да имамо више робних произвођача и у области пољопривреде, али и у другим областима”, казао је председник Општине Пријепоље, Владимир Бабић.

Максималан износ средстава које су жене могле добити за унапређење биљне или сточарске производње је 150.000 динара. Елма Бјелак из Орашца конкурисала је за агрегат који ће јој олакшати рад на фарми крава.

„Код нас у селу често нестаје струје. Имамо 16 грла крава тако да ће ми добро доћи за мужу. Тренутно продајемо сир, а планирамо ако се појави и нека млекара да предајемо и млеко”, објашњава Елма и додаје да је пољопривредна производња тежак, али у последње време исплатив посао.

Тема разговора приликом потписивања уговора о додели средстава између жена пољопривредница, представника извршне власти и Службе за пољопривреду између осталог била је и како дефинисати услове конкурса да што више жена може конкурисати, да ли померити старосну границу и у ком правцу усмерити будуће подстицаје како би жене додатно биле оснажене.

 

ТопПрес/ ГЗС, ПП Медиа