Ивањица – Породична фирма „Флорива” из Ивањице настала је са циљем усавршавања производње шумске јагоде, садница јагодастог воћа, организовања коопеартиве, откупа производа, прераде истих и продаје на домаћем и иностраном тржишту. Користећи природне ресурсе ивањичког краја, добру интуицију, стечено искуство и најсавременије технике у производњи, успели су да произведу и квалитетне домаће производе.

Малина сорте Виламет је у свету позната као најбоља малина за прераду и замрзавање. Српски пољопривредници су од ове сорте створили светски препознатљив бренд. Пола века дуга традиција узгајања Виламета у Србији показала је одличне резултате, а сама сорта се изузетно добро прилагодила климатским условима у Србији. Данас постоје безвирусне сертификоване саднице српског Виламета које су доступне свим озбиљним произвођачима.

Власник фирме „Флорива” Зоран Радовановић са садницом малине, фото: ГЗС

Други, веома профитабилан сегмент производње малине је конзумна, односно свежа малина. За овакаву производњу морају се одабрати наменски створене сорте дуго постојане у свежем стању.

„Елитне сертификоване саднице малине старог, црног, српског виламета које ми поседујемо имају гарантовано порекло које документујемо пратећим сертификатима. Најпознатија и најбоља институција на свету НАКТ из Холандије је произвела оригиналне безвирусне саднице малине српског виламета, који је више од 40 година растао и прилагодио се климатским условима Западне Србије, односно Балкана. Једини смо расадник који има најчистији и најоригиналнији српски виламет у свету, а безвирусни статус са генетским потенцијалом који води порекло из САД и матичне саднице са обронака планина у Приликама код Ивањице су врхунски потенцијал за највеће приносе и најбољи квалитет познате српске малине”, рекао је Зоран Радовановић власник фирме „Флорива”.

Према његовим речима најбоља конзумна малина на свету је италијанска сорта енросадира, која је тренутно најтраженија и најскупља, а фирма „Флорива” организује и гарантује откуп док је основни услов за добру производњу квалитетна сертификована садница.

Засади фирме „Флорива” у Радаљеву

То је ремотантна (двородна) сорта малине, веома приносна, крупних светлоцрвених плодова, одличног укуса и веома дугог века трајања у свежем стању. Препоручује се производња у затвореном или наткривеном простору, а приноси на годишњем нивоу су преко 40 т/ха уз интезиван систем гајења. Веома отпорна на болести и штеточине, умереног раста, веома лака за брање, врхунског квалитета плода и одличних особина за гајење.

Енросадира је лиценцирана и заштићена сорта малине, а фирма „Флорива” д.о.о. је овлашћена од стране селекционера и власника сорте за производњу, увоз и продају садница за територију Србије, Црне Горе, Босне и Херцеговине и Македоније.

ПР текст