Топола –  Јуче је у производном погону фирме за прераду и сушење воћа “Калибро” приређена промоција производа. Фирма „Калибро“ има преко 2000 квадрата производног простора. Овде се примењује најмодернија технологија сушења воћа где је основни енергент гас, а до сада је у фабрику уложено више од 1.000.000 евра.

Власници фабрике Бојан Јањић и Ненад Матовић  уједно и први људи компаније “НТ Болеро” из Чачка, отворили су просторије ове фирме и упознали госте са циклусом производње и производима који ће из Тополе наћи пут до купаца.

„Овде се суши шљива, јабука, крушка. Воће смо узимали од наших произвођача са територије општине Топола, Крагујевац, Александровац, Чачак, углавном из околине Тополе. Квалитет воћа није био сјајан, плодови су имали мало шећера и више воде, што није било добро. Обзиром да је било града око  општине Топола шљива је била доста оштећена имала је флеке и као таква није могла да се суши. Ипак ми смо ове године осушили око 370 тона разног воћа и задовољни смо квалитетом производа које данас можете овде видети“, рекао је за ТопПрес Ненад Матовић.

Сува шљива из фирме Калибро, фото: ТопПрес

Он додаје да им није битна количина готовог производа већ квалитет.

„Цена воћа за време откупа била је од 14-15 динара па до 25 зависно од врсте воћа и квалитета. Постигли смо одличан квалитет што је и био циљ а пласираћемо производе на домаћем тржишту. Потражња је велика за класично сушеним воћем углавном за шљивом. Планирамо у будућности да овде радимо и чоколадирање сушеног воћа и лиофилизацију, то је скупа и посебна метода уз помоћ које се најмање губе витамини из воћа“, тврди Матовић.

Клијенти и гости су имали прилику да се упознају са процесом производње, фото: ТопПрес

У понуди фирме су суве шљиве у паковању од 200 гр, са коштицом и без. Чипс од крушке и јабуке  у паковањима  од 100 гр.

Очекивања су да ће ова фабрика донети сигурност пре свега произвођачима воћа који ће имати осигуран пласман производа.

ТопПрес

Фирма Калибро у Тополи, фото: ТопПрес