Објављена је коначна ранг листа пензионера који ће ове године моћи да иду у бање о трошку Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање.

Највеће интересовање је ове године, као и претходних, за Врњачку Бању а затим за Рибарску бању, бању Ковиљачу, „Термал” у Врднику, бању Кањижу и бању „С обзиром на износ који је према Правилнику о друштвеном стандарду корисника пензија опредељен за трошкове десетодневне рехабилитације у здравствено-стационарним установама и бањско-климатским лечилиштима корисника са нижим пензијама, ове године ће на бесплатан опоравак у неки од 25 рехабилитационих центара бити упућено 16.800 пензионера, што је за 1.300 више него прошле године”, рекао је Танјугу заменик директора Фонда ПИО Реља Огњеновић.

Он је поцдсетио да су на оглас могли да се јаве сви корисници чија пензија износи до 30.978 динара и који немају друга лична примања.

„За рехабилитацију о трошку Фонда ПИО могли су, као и претходних година, да се јаве и пензионери који су то право остварили применом домаћих прописа и на основу међународних уговора, под условом да збир тих пензија не прелази 30.978 динара. Један од услова је био и да пензионери нису користили то право”, рекао је Огњеновић.

Према његовим речима, највеће интересовање је ове године, као и претходних, за Врњачку Бању а затим за Рибарску бању, бању Ковиљачу, „Термал” у Врднику, бању Кањижу и бању Јунаковић у Апатину”.

„Услуге које РХ центри пружају, у складу са Правилником о друштвеном стандарду корисника пензија РФ ПИО, подразумевају смештај у бањи и пун пансион, лекарски преглед приликом пријема са формирањем историје болести, ЕКГ, основне и циљане лабораторијске анализе, редовне лекарске визите радним данима, присуство дежурног лекара после подне, ноћу и нерадним данима. Такође, у опоравак су урачунате све терапијске процедуре из области из којих се пружају услуге – најмање три како је предвиђено Правилником о друштвеном стандарду корисника пензија“, казао је Огњеновић.

Важно је рећи, како истиче, да Фонд ПИО сноси и трошкове пута у висини цене аутобуске карте другог реда, трошкове за пратиоца слепог лица, као и пратиоца детета које је остварило право на породичну пензију а није способно за самосталан живот и рад.

„Након објављивања ранг листа, следи редован рад комисија које на основу лекарске документације корисника пензија доносе одлуку која је бања најбоља за сваког појединачно, да се не би догодило да неки корисник буде послат у бању која је контраиндикована његовом здравственом стању“, рекао је он.

Затим, како наводи, Фонд писаним путем обавештава пензионера у којој бањи је остварио право на рехабилитацију и о списку области из којих се пружа рехабилитација, као и о спецификацији услуга које ће му обавезно бити омогућене.

„У исто време, Фонд доставља свакој установи списак корисника који се упућују на рехабилитацију, а позивање пензионера, договор око термина коришћења, њихов пријем у РХ центре према одређеном редоследу и динамици, посао је који обављају запослени у рехабилитационим центрима”, рекао је Огњеновић.

ТопПрес/  Извор: Танјуг

2 thoughts on “Фонд ПИО: Бесплатан опоравак у бањама за 16.800 пензионера”
  1. E neka su se setili njih leepo ,jos neka im podele po kutiju spermidin plus za podmladjivanje i regeneraciju svih celija pa da im gust i odmor budu kompletni.

  2. E neka su se setili njih leepo ,jos neka im podele po kutiju reishi kapsula za oporavak i jacanje imuniteta pa da im gust i odmor budu kompletni.

Comments are closed.