Фонд ПИО: Укинуте инвалидске пензије за 444 корисника

Фонд ПИО: Укинуте инвалидске пензије за 444 корисника

Инвалидске пензије укинуте су за 444 корисника у поступку контроле коју је радио Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање од 2014. до краја прошле године.

Ревизија се односила на све инвалидске пензије које у остварене деведесетих година. У поступку је прегледана документација за више од 100.000 предмета, урађено је више од 4.000 ванредних лекарских прегледа, а обустављене су пензије за 444 корисника.

Заменик директора ПИО фонда Александар Милошевић каже да се на контролном прегледу поново процењивала радна способност корисника, да је било мањкавости и у медицинској документацији и у дијагнозама.

Двадесетак предмета из тог периода прослеђено је тужилаштву због фалсификовања медицинске документације.

„ПИО фонд континуирано проверава инвалидске пензије, што је обавезна категорија прописана законом, осим у изузетним случајевима тешких деформитета, неких прогресивних болести где не може да дође до побољшања“, рекао је Милошевић за Танјуг.

Он каже да су критеријуми за одлазак у инвалидску пензију максимално пооштрени Законом и правилником о ПИО из 2003. године, по коме се право на инвалидску пензију остварује на основу потпуног губитка радне способности у односу на било који посао, а не само у односу на посао који осигураник обавља.

„Последњих година број корисника инвалидских пензија се константно смањује и са 33 одсто, пре две деценије, смањен је на 16,8 одсто. Број инвалидских пензија се смањује и у апсолутном износу, тако да је данас 145.000 инвалидских пензионера мање него пре 20 година“, појаснио је он.

Додаје да ПИО фонд обавља сталну проверу инвалидских пензија и подсећа да су критеријуми за одлазак у пензију драстично пооштрени тако да је могућност злоупотребе буквално сведена на минимум.

Дешава се, каже, да се корисници не одазову на контролне прегледе. Уколико се корисник не одазове на два таква позива и ако не оправда изостанак обуставља му се инвалидска пензија.

ТопПрес/ Извор: Танјуг