Директор Србијагаса Душан Бајатовић изјавио је данас да гас за индустријске потрошаче од 1. маја појефтињује за око 15 одсто, док цена за домаћинства остаје иста.

„Ова цена за домаћинства је устаљена пре 13 година при цени од 137 долара, што је сада далеко од реалне цене гаса која је око 300 до 310 долара, колико ми имамо по нафтној формули“, рекао је он за Танјуг.

Бајатовић је истакао да када енергенти треба да поскупе, то се одмах унапред одрази на цену, јер је ту ризик који сматрају трговачки ланци и произвођачи, али када треба нешто да појефтини, онда постоји опрезност.

„У овом моменту, оно што мислим да ће се десити, а већ се дешава, то је пад инфлације“, рекао је он и додао да је његова процена да се цене енергената у Србији до краја године неће много мењати и да ће цена грејања бити таква да може да је плати свако ко користи гас у свом домаћинству.

Бајатовић је објаснио да ће гас за индустријске потрошаче који чине количински 85 одсто потрошача од 1. маја појефтинити јер су се створили услови за то.

„Ми имамо онај чувени уговор о две милијарде кубика гаса коју су договорили председници Србије и Русије, Вучић и Путин и тај уговор ће бити до маја 2025. године активан“, рекао је он.

Како је истакао од 1. априла, Србија нема више потреба и да троши веће количине гаса које су ванредне и скупље, а неће трошити ни тај енергент из складишта где постоји додатна цена складиштења и она учествује у цени гаса од 10 до 20 одсто.

„Складишта су намењена да се покрива вршна потрошња онда кад су ниске температуре, кад углавном трошимо гас за грејање и сличне ствари. И сад кад то избаците, ми смо остали на цени нафтне формуле која је врло повољна“, рекао је саговорник Танјуга.

Он је нагласио и да је договор са Међународним монетарним фондом (ММФ), Светском банком и са министарствима финасија и енергетике, да се све цене сведу на оно што у овом моменту може да се уради и да то буду комерцијалне цене, али цене које су засноване на реалности и по којима се Србија данас снабдева гасом.

Бајатовић је нагласио да Србија тренутно има гаса довољно за следећу грејну сезону, наводећи да је складиште гаса у Банатском двору пуно, има 380 милиона метар кубних тог енергента и да у Мађарској имамо још 160 милиона и то је све плаћено.

Према речима директора Србијагаса у Србији најредовније платише утрошеног гаса су грађани, док дистрибутери своје обавезе измирују у 60 одсто случаја, а индустрија и велики потрошачи у 70 одсто.

„То је већ пракса у раду нашег предузећа дуги низ година и то нема везе сада са ценом гаса, него је тако једноставно, али Србијагас је у могућности да финансијски издржи те степене наплате“, рекао је Бајатовић.

Он је додао и да је добро што је Србија ушла у велике пројекте око зелене енергије, али како наглашава он сматра да је та енергија једна велика превара.

Истакао је и да та енергија негде мора да се произведе, да би сутра наша индустрија могла да напредује, да би могли да извозимо.

„Не можемо ми за пет година да урадимо Бистрицу или Ђердап 3, то ће дуже трајати. За Атомску централу, за једну или две, а ја мислим да то треба да урадимо, треба најмање 12 година, а ми нисмо још ни почели, нисмо ни закон изменили. Према томе, та стратегија Србије треба да се мења“, нагласио је Бајатовић.

Према његовим речима, добра вест за све нас и за сваког грађанина, је и та што потребне количине електричне енергије за Србију, па чак и да будемо извозници, Електропривреда Србије (ЕПС) може да произведе.

„Дакле, највећа златна кока или породична сребрнина у Србији није ни Нафтна индустрија Србије, јер немамо нашу нафту и морамо да је узимамо, није ни Србијагас, већ је то ЕПС и то сви треба да знамо. Ако је та компанија ефикасна, ценовне стабилности на српском тржишту ће сигурно бити како треба“, нагласио је Бајатовић.

Он је додао и да је битно што су се у ЕПС-у ствари поправиле, што захваљујући домаћим инжењерима, што упливу Владе Србије.

Бајатовић је на питање каква су његова очекивања у смислу његове позиције у новој Влади Србије, казао да он нема очекивања и да је „он партијски војник“.

„Знате да сам народни посланик, па сад шта да вам кажем. Што би онај глумац рекао ‘за дан безбедности, ако ме се сете, сете’. Није то најважнија ствар. Најважнија ствар је да је Србија у последње време добила, без обзира на критике у домаћој јавности, позитивне оцене од ММФ-а и од Светске банке“, рекао је директор Србијагаса.

ТопПрес/ Извор: Танјуг