Топола – Поводом конференције за медије и изјава председника општине Топола Владимира Радојковића и народног посланика Драгана Јовановића огласила се опозиција Групе грађана „Нови људи за Бољу Тополу“ и Удружење грађана „Топола – наша земља“ саопштењем за јавност.

„У нашем одговору наводимо да не водимо никакву хајку, а посебно не хајку без потребе и разлога и поново истичемо оно што смо већ и навели у свом обраћању јавности преко друштвених мрежа, дана 29.03.2023. године.
Да је у последњих двадесет година Општинско руководство „Својим интензивним радом на решавању проблема депоније“ довело искључиво до закључивања уговора штетних по Општину и до постојања спора пред Привредним судом у Крагујевцу чија је вредност 5.000.000 Еур-а које ће у случају губитка морати да плати Општина Топола и ЈКСП „Топола“ из Тополе, односно сви грађани Тополе.
Невероватно је који је ниво непознавање материје везане за решавање проблема депоније комуналног отпада и одвоза комуналног отпада које су показали Народни посланик Драган Јовановић и Председник Општине Владимир Радојковић у свом обраћању преко вашег медија.
Ми смо их поучили, а они нису слушали када смо им причали о основним и елементарним стварима везаним за решавање проблема депонија комуналног отпада и одвоза комуналног отпада, па им овом приликом понављамо основне чињенице које би заиста требали да знају:
-ЈКСП „Топола“ из Тополе, као и комунална предузећа тог профила у другим општинама ЈЕСУ ОСНОВАНА И ИМАЈУ ЈЕДНУ ОД ОСНОВНИХ ДЕЛАТНОСТИ УПРАВО ПРИКУПЉАЊЕ И ОДВОЗ КОМУНАЛНОГ ОТПАДА НА ОДГОВАРАЈУЋЕ ДЕПОНИЈЕ.
Колико је нама познато такву дозволу поседује ЈКСП „Топола“ из Тополе са роком важења до 2025. године.
Чак и да је нема свако иоле способно јавно комунално предузеће по природи свог посла може добити ту дозволу од надлежног Министарства у року од петнаест дана, а најдуже (са свим потребним евентуалним допунама захтева за добијање дозволе) у року од тридесет дана. Другим речима, апсолутно су произвољни и нетачни наводи Народног посланика Драгана Јовановића и Председника Општине Владимира Радојковића где кажу да наше ЈКСП „Топола“ из Тополе нема дозволу и да је немогуће да је добије. Оно што они причају да се дозвола за превоз комуналног отпада тешко добија важи за трећа правна лица која се баве екстерним превозом комуналног отпада. Не улазимо у то да ли челници наше Општине ово не знају или се праве да не знају. Дали смо им и примере за то да је интенција свих општина да њихова комунална предузећа, управо без икаквих проблема одвозе комунални отпад на регионалну депонију илуструјући то поступањем Општине Чајетина, Општине Косјерић, Општине Рума и других Општина.

У том свом незнању или лошој намери Народни посланик и Председник Општине се хвале како су одвојили двадесет и нешто милиона динара за нека трећа правна лица која уместо нашег ЈКСП „Топола“ из Тополе треба да возе комунални отпад на регионалну депонију, а ми грађани Тополе треба да им обезбедимо још неколико десетина милиона динара за те намене и од надлежног Министарства.
Због чега Народни посланик и челници наше Општине овако раде ми не знамо, али смо сигурни да не чине добро Општини и грађанима Општине, али нам се чини да ће врло брзо морати да дају одговоре на ова питања“, наводи се у саопштењу Групе грађана „Нови људи за бољу Тополу и Удружења грађана „Топола – наша земља“.

ТопПрес