Немачка организација за међународну сарадњу (ГИЗ) кроз Пројекат „ЕУ за културно наслеђе и туризам“ по други пут ће доделити бесповратна средства приватном сектору у туризму, угоститељству и винарству за унапређење својих услуга, а реч је о 42 добитника за које је укупно издвојено 350.000 евра бесповратних средстава.

На конкурс се укупно пријавило 146 предузетника, пољопривредних газдинстава, винара, малих и средњих предузећа и физичких лица која се баве изнајмљивањем смештаја, саопштено је из ГИЗ-а.

Како наводе, добитници ће средства у највећем броју случајева искористити за подстицање енергетске ефикасности и куповину неопходне опреме за приватне смештаје, ресторане, хотеле, кафиће, а међу добитницима се нашао и пружалац услуга речног транспорта из Доњег Милановца.

Максимални износ појединачних пројеката је 10.000 евра.

Овим конкурсом је обухваћено осам градова и општина на територији Источне Србије и Доњег Подунавља као што су Зајечар, Неготин, Кладово, Мајданпек, затим Голубац, Велико Градиште, Пожаревац и Смедерево, као и Општина Топола у Централној Србији.

Европска унија је до сада определила преко милион евра за подстицај приватног сектора у туризму и угоститељству Источне Србије и Доњег Подунавља, кроз пројекат ЕУ за културно наслеђе и туризам који спроводи ГИЗ.

Крајњи циљ пројекта је да се подигне целокупна туристичка понуда региона, али и створи препознатљива туристичка дестинација за туристе из целог света.

ТопПрес/ Извор: Танјуг