У Србији годишње од рака оболи 40.000 и умре готово 30.000 људи, показују подаци, а забрињавајуће је што ће број онколошких пацијената премашити број заражених корона вирусом, јер су они због пандемије најугроженији, упозорили су стручњаци на промоцији Националне кампање за онколошке пацијенте под слоганом „Нема чекања“.

Државни секретар у Министарству здравља др Мирсад Ђерлек навео је да је смртност онколошких пацијената у Србији у самом врху Европе и указао да се на њих не сме заборавити, иако пандемија здравственом систему Србије већ 20 месеци задаје озбиљне проблеме.

„Имамо обавезу да се посветимо и другим пацијентима, зато што процентуално других пацијената има много више, не потцењујући ковид пацијенте“, рекао је Ђерлек.

Он је поручио да ће држава улагати у онколошке пацијенте, јер сви могу да се разболе од тих тешких болести.

„Залагаћу се, колико год могу, да се направи нови Институт за онкологију, јер сматрам да ови пацијенти и сви будући пацијенти то заслужују“, рекао је Ђерлек.

Директорка Института за онкологију и радиологију Србије др Даница Грујичић је истакла да деца која долазе у Београд на лечење по закону више не могу да се смештају са одраслим пацијентима, због чега је важна изградња новог Института, за који је обезбеђен простор у близини места градње дечије клинике Тиршова 2.

Почетак тих радова се очекује већ од наредне године.

„Када видите нашу дневну болницу која има свега 10 столица, а да у току две смене 100 људи добије хемотерапију… Некада нас пацијенти приморавају да им терапиу дамо на ходнику, да не би чекали, јер је страх од малигне болести велики“, објаснила је Грујичић.

Она је оценила да у 21. веку онколошки пацијенти морају да се лече у много бољим условима, какви, наводи, постоје на Клиничком центру у Нишу.

Грујичић је истакла да се сваког дана на Институту озрачи 400 пацијената и прими 200 терапија, али да, упркос набавци више нових апарата од почетка пандемије који раде у три смене, пацијенти још увек чекају на зрачење.

Она је упозорила да је су обољења све агресивнија, те да трећина онколошких пацијената почиње лечење у веома тешком стању, када су већ у колицима.

„Сви имамо некога болесног, више немате породицу која у ширем кругу нема неког оболелог од малигне болести“, рекла је Грујичић.

Прва фаза борбе за онколошке пацијенте, додаје, мора да буде набавка свих апарата како пацијенти не би морали да иду у иностранству, иновативних лекова, уз дијагностику и лечење, а после формирања Института у Београду, на реду је оспособљавање секундарних здравствених центара у Србији.

Председник Форума пацијената Србије Марко Миловановић рекао је да су, због пандемије која је оптеретила здравствени систем, најугроженији онколошки пацијенти.

„Они су најугроженији зато што су изгубили један ресурс који је изузетно важан за лечење онколошких болести, а то је време“, поручио је он.

Кампања „Нема чекања“ ће у наредних шест месеци, објашњава, позивати грађане на превентивне и контролне прегледе, и истицати важност борбе за боље терапије, дијагностику и ефикасније лечење.

На данашњој конференцији је приказан промо спот који је симболично означио почетак кампање, у којем су оболели послали важне поруке о превенцији и лечењу рака, посебно истичући да је код лечења онколошких пацијената сваки минут важан.

Том приликом је приказана и видео порука подршке оболелима чувеног глумца Радета Шербедзије.

ТопПрес/ Извор: Танјуг