Неће бити новог расписивања избора, јер су избори већ расписани, само ће бити одређен нови датум њиховог одржавања, изјавила је данас председница Скупштине Србије Маја Гојковић и истакла да ће избори бити у законском року.

Не можемо бесконачно да отежемо са одржавањем избора, каже Гојковић и подсећа да је договорено са свим политичким странкама које учествују на изборима да подрже прекид изборних радњи, а да се избори морају одржати у складу са Уставом и законима.

„Убеђена сам да ће избори бити одржани у законским роковима, само ће се одредити нов датум, о чему ће бити одлучено након консултативног састанка са политичким странкама, које су одлучиле да изађу на изборе“, казала је Гојковић за ТВ Прва.

На опаску да опозициони посланици траже да се избори одрже на јесен, Гојковић каже да се не моду у бескрај одлагати:

„Устав је врло јасан и Вучић га сигурно неће прекршити. Не можемо бесконачно да отежемо са одржавањем избора, у складу са изборним законима и уставом – биће одржани. Улога и положај нашег парламента не може да се мери са другим парламентима у свету. Ми смо расписали изборе, и онда је уведено ванредно стање. Избори су већ расписани, нема новог расписивања, само је договорено са свим политичким странкама да подрже прекид радњи изборних. Са свима који су најавили излазак на изборе Вучић ће одржати још један састанак“, рекла је Гојовићева.

О одређивању новог датума биће одлучено након консултативног састанка са странкама који су најавиле излазак на изборе.

„Постоје уставна овлашћења председника да одлучује о датуму избора. Свакако да ће јавност бити обавештена о тачном датуму“, напомиње.

Наводи и да СНС не прави планове за предизборну кампању током ванредног стања.

„Нисмо разговарали о томе, СНС, као и државни врх који су чланови, придржавамо се директиве да се не бавимо политиком, већ здрављем грађана и економијом државе. Сачекаћемо да се укине ванредно стање и биће времена да се види како ће СНС водити кампању“, рекла је Маја Гојковић.

„Сачекаћемо да се укине ванредно стање и тада ћемо утврдити како ћемо спроводити кампању у преосталом времену до одржавања избора“, закључила је Гојковић.

О члановима опозиције који су пре више од годину дана одлучили да бојкотују рад парламента не жели да говори.

„По Вучићевој молби не коментаришемо политичке потезе и изјаве челника опозиционих странака. Позвани су као и сви посланици у овом сазиву, да ли ће доћи је њихова ствар. СНС ће присуствовати, јер смо ми озбиљни људи који брину о грађанима.“

Како је рекла, у Скупштини ће се расправљати о мерама ванредног стања и потврдити увођење ванредног стања.

„Крајњи суд даће Уставни суд, а не лаици који тумаче ко како хоће прописе“, истакла је она.

Скупштина ће одлучивати о укидању ванредног стања када то дође на дневни ред.

„Не на овој седници свакако, видели сте да струка има последњу реч када ће бити укинуто ванредно стање, а онда ће на некој наредној Скупштина одлучивати. „

ТопПрес/ Извор: Танјуг