Гојковић у Аранђеловцу: Хитна санација Старог здања

Гојковић у Аранђеловцу: Хитна санација Старог здања

Аранђеловац –  Потпредседница Владе и министарка културе и информисања Републике Србије Маја Гојковић одржала је данас са сарадницима радни састанак са председником општине Аранђеловац Бојаном Радовићем и стручњацима из надлежног Завода за заштиту споменика културе у Крагујевцу на којем су разговарали о даљим корацима санације и реконструкције Старог здања, саопштили су из Министарства.

На састанку је договорено предузимање мера хитне санације како би се отклониле последице, односно спречило даље пропадање након пожара који се догодио 22. марта, али и остале активности, које се тичу санације и реконструкције старог здања и утврђивања Старог здања за посебан споменик културе у оквиру културно-историјске целине Парка Буковичке бање.

„Првенствено смо договорили прецизне кораке и рокове када ће које мере бити предузете. Прва мера је спровођење хитних интервенција, односно заштита кровног дела страдалог у пожару. Потом, паралелно са спровођењем ових мера и чишћењем самог објекта од шута, затварањем објекта од недозвољеног уласка, биће спроведено и снимање, статички преглед самог објекта и израда пројекта санације целе кровне конструкције. То је један од првих корака који мора бити спроведен, а већ друга фаза која креће паралелно са овим јесте и израда пројекта фасадне столарије и заштите фасада“ истакла је помоћник министра за културно наслеђе и дигитализацију Данијела Ванушић.

На састанку је истакнута неопходност покретања иницијативе да се Старо здање, које је сада препознато само у оквиру културно-историјске целине, прогласи за посебан споменик културе од великог или изузетног значаја, у зависности од елабората и документације.

ТопПрес/  Извор: Танјуг

KOMENTARI