Гориво без акциза неопходно пољопривредницима

Гориво без акциза неопходно пољопривредницима

Потрошња дизел горива у пољопривреди представља једну од најскупљих ставки. Због тога сто већ три године нема регресираног горива, као и због тога што држава није умањила нити скинула акцизе на дизел, наши пољопривредници плаћају једно од најскупљих горива у региону. Из Удружења нафтних компанија Србије кажу да су пољопривредници често приморани да гориво набављају на сивом тржишту из суседних земаља.

Нафтне компаније чине све што је у њиховој могућности, па је тако дизел недавно појефтинио, што ће донекле финансијски олакшати радове у пољопривреди, али то није довољно. Држава је та која би требало да начини кључни потез, изјавио је за РТВ Генерални секретар Удружења нафтних компанија Србије Томислав Мићовић.

Чак око 10 одсто укупне потрошње дизела односи се на пољопривреду, примера ради за један хектар јабука треба 300 литара дизела годишње, а ни производња поврћа није могућа без потрошње овог енергента указују стручњаци.

Пољопривердници подсећају да је држава престала да регресира дизел гориво (у износу од 3.000 динара по хектару) још од 2015. У европским земљама њихове колеге користе „зелени дизел“ намењен искључиво за тракторе и плаћају огромне казне уколико га не користе наменски. Оно чиме би наши произвођачи били задовољни јесте у сваком случају гориво без акциза.

ТопПрес/ Извор: РТВ