Гориво је већ поскупело, очекује се нови скок цена у наредних месец дана

Гориво је већ поскупело, очекује се нови скок цена у наредних месец дана

Од 15. фебруара примењују се нови износи усклађени са растом потрошачких цена у претходној години.

Цена сирове нафте на глобалном тржишту у успону је још од краја октобра прошле године, а неки од главних разлога за то су делимичан опоравак привреда, као и придржавање договора земаља чланица ОПЕЦ-а које су утврдиле количине нафте које ће производити у наредном периоду.

Према рачуници Удружења нафтних компанија Србије (УНКС), овакво кретање на светским берзама донело је српским возачима гориво које је од почетка новембра до данас скупље за 6 до 8 динара по литру, односно 5 до 8 процената. Само у последњих недељу дана литар је поскупео за око динар, па тако безоловни бензин кошта око 140 динара, а дизел 148 динара.

Ако се узме у обзир да на српском тржишту следи и повећање акциза на гориво, разумљива је забринутост српских возача који већ праве калкулације колико ће их вожња коштати у наредном периоду. Имајући у виду досадашње искуство, они рачунају да ће их литар бензина у наредних месец дана коштати бар неколико динара више.

Шеснаест недеља заредом цена сирове нафте има тренд раста, тако да се барел Брента, који се 30. октобра прошле године продавао за 37,46 долара данас продаје по цени од готово 65 долара, што представља повећање од 72 одсто – наводе из Удружења нафтних компанија Србије (УНКС).

Скок цене сирове нафте је знатно повећао трошкове у ланцу прераде нафте и дистрибуције деривата, тако да су просечне малопродајне цене све три врсте горива у Србији претходне недеље повећане за око један динар по литру.

– Од почетка новембра до данас бензин и ТНГ аутогас су поскупели око 6 динара по литру, док је дизел скупљи за 8 динара, што представља повећање од 5 до 8 процената – наводе из Удружења.

Стижу и нове Такође, додају да је ово последње исказивање структуре малопродајне цене са старим износима акциза, јер се од 15. фебруара примењују нови износи усклађени са растом потрошачких цена у претходној години.

Будући да акцизе улазе у основицу за обрачун ПДВ-а, укупно повећање дажбина на бензин износиће нешто мање од једног динара.

Подсетимо, Удружење нафтних компанија Србије саопштило је 12. јануара да би акцизе на деривате нафте могле ускоро да буду увећане за 1,3 одсто, јер су толико званично порасле и цене у 2020. години.

Бензин најскупљи у Грчкој, дизел у Србији

Из УНКС наводе да цене горива расту и у свим земљама у окружењу и додају да брзину промене одредују тржишни услови, али се у свим земљама бележи тренд раста цена на пумпама.Тренутно се најскупљи бензин у региону точи у Грчкој, где литар кошта 1,52 евра или око 179 динара. Следи Хрватска са 150 и Србија са 140 динара по литру. Најјефтиније гориво је у Босни и Херцеговини и Бугарској, где литар кошта нешто мање од евра, односно између 107 и 112 динара.

Дизел је најскупљи у Србији, где је цена литра око 148 динара, а скоро иста цена важи и на пумпама у суседној Грчкој. Следи Хрватска у којој је литар у просеку јефтинији тек за 2 динара. Најбоље пролазе возачи дизелаша у Северној Македонији и Босни и Херцеговини, где литар кошта око 90 евро центи или 103 до 106 динара.

ТопПрес/ Извор: Србија Данас, Блиц

 

KOMENTARI