Цене горива на бензинским пумпама у Србији настављају да иду силазном путањом.

И у понедељак су осванули ценовници са нижим ценама па се бензин од 95 октана продавао и за 145,7 динара по литру, а евродизел је је појефтинио за више од два динара и продавао се и за 160,4 динара за литар.

Осетно су појефтиниле и цене супербензина за динар до два по литру у односу на крај претходне седмице, баш као и течни нафтни гас (ТНГ), који се јуче продавао за 79,4 динара по литру.

– Цена дизела је пала за девет динара и 40 пара по литру, а бензина за око 12 динара, у односу на највише вредности забележене ове јесени – потврђује за „Новости“ Томислав Мићовић, генерални секретар Уружења нафтних компанија Србије (УНКС). – Појефтињење горива је пре свега последица пада цене сирове нафте на глобалном тржишту у протеклом периоду.

Да се пад цена осећа и по порасту продаје деривата, потврђује нам и продавац на једној, иначе веома прометној бензинској станици у Београду.

– Тешко је прецизно рећи, али је продаја порасла последњих дана за 10 до 15 одсто. Могуће је да су у питању и надолазећи празници, али мислим да је пре свега на повећан промет утицала нижа цена – каже он.

Цене горива су ниже и на пумпама у земљама региона. Србија се по цени бензина налази у „златној средини“. Од нас скупљи бензин точе возачи у Грчкој, Албанији, Хрватској, Црној Гори, Словенији. Код дизела, ситуација је сасвим другачија јер због великих државних захватања ово гориво је само у Албанији и Грчкој скупље него у Србији.

СВЕТСКА БЕРЗА

Цена сирове нафте на светским берзама, одлучујући фактор малопродајне цене, и даље показује тенденцију пада.

Према анализи УНКС, барел нафте типа брент, који је средином јула коштао 44,82 долара, 3. октобра ове године достигао је ниво од 86,29 долара!

Срећом, уследио је пад, па је сада цена барела ове нафте око 57 долара

ТопПрес/ Извор: Вечерње новости