Гориво поскупело, продаје се јефтиније

Гориво поскупело, продаје се јефтиније

Гориво  прво поскупело, па га пумпаџије нуде уз попуст. Ко је наточио гориво пре првомајских празника платио је више него они који су у четвртак танковали своје резервоаре иако је на скоро свим бензинским пумпама у Србији гориво поскупело од једног до седам динара по литру!

Да ли због пада тражње или не, готово сви ланци бензинских пумпи нуде „попусте и акције“ којима маме купце и који се крећу и до седам динара по литру.

Према званичним ценовницима, гориво је поново, по други пут од средине марта поскупело, па је тако у четвртак евродизел продаван на већини пумпи по 157,50 динара мада је, као и остали деривати ова цена нешто виша на бензинским станицама дуж ауто-путева.

Бензин од 95 октана продаван је и по 148,50 динара, највише су поскупели деривати са адитивима такозвани супер дизели и супер бензини који код сваког произвођача имају другачији назив. Тако је на пумпама НИС, у четвртак, Г-драјв дизел достигао цифру од 163, а Г-драјв бензин 157,50 динара за литар.

Прво поскупљење, средином марта је уследило, како су „Новости“ већ писале, због повећања акциза које је увела држава од два динара по литру бензина и дизела.

То поскупљење је укалкулисано око 17. марта – каже за „Новости“ Томислав Мићовић, генерални секретар Удружења нафтних компанија Србије. – Друго поскупљење, које је у просеку, такође, негде око два динара по литру је последица усклађивања са растом цена на светском тржишту јер је барел премашио 70 долара.

Мићовић каже и да није ништа чудно зашто се компаније боре за сваког купца давањем попуста.

– На сцени је тржишна утакмица за сваки литар, сваки динар. Неко даје попуст на сваки купљени литар, неко има такозвани лојалити програм и то је сасвим разумљиво у ситуацији када имате велики број бензинских станица – објашњава Мићовић.

Иако на цену литра горива утиче знатан број фактора, почевши од односа долара и евра, курса динара, политичке ситуације, јасно је да и држава својом политиком (акцизе, порези, разноразне надокнаде) у великој мери утиче на малопродајне цене.

– Прошле недеље смо, после Албаније, (1,387 евра за литар) имали најскупљи дизел у региону (1,316 евра), претекли смо и Грчку – каже Мићовић. – А ако знамо да су набавне цене деривата или сирове нафте код свих компанија мање-више исте, јасно је да пореска и акцизна политика одређују колико ће потрошач на крају платити литар горива.

Оно што је утешно за наше возаче јесте прогноза нафташа у Србији да гориво у наредном периоду, уколико са нешто драстично не промени на глобалној политичкој сцени, не би требало да поскупи, а могуће је и неко мање снижавање цена.

ТНГ БЕЗ ПРОМЕНЕ

Цена течног нафтног гаса (НГ) популарног ауто-плина се креће у распону од 73,50 до 75,70 динара за литар. Цена овог деривата се није мењала последњих дана, а очекује се, будући да се ради о сезонском гориву (лети је ово гориво увек јефтиније), и снижење цена.

ТопПрес/ Извор: Вечерње новости