Гориво поскупело за више од пет динара, гас појефтинио

Гориво поскупело за више од пет динара, гас појефтинио

Гориво у Србији је од 4. фебруара до 1. априла је поскупело у просеку за нешто више од пет динара по литру, док је цена ТНГ-а смањена за 1,5 динара, а на то је највише утицало промена цене нафте на светском тржишту, речено је Танјугу у Удружењу нафтних компанија Србије (УНКС).

У том периоду просечна малопродајна цена бензина је повећана за пет динара по литри, а евродизела за 5,5 динара по литру, рекао је генерални секретар УНКС-а Томислав Мићовић.

“Највећи утицај на цену горива на свим тржиштима, па и у Србији, има промена цене сирове нафте, односно, последично промена котација бензина и дизела. Пошто је Србија увозно зависна, свака промена на глобалном тржишту се одложно одражава и на наше тржиште“, објашњава Мићовић.

Цена нафте типа БРЕНТ има тренд раста још од краја децембра.

Мићовић каже да је цена горива у Србији била у паду од октобра 2018. године све до почетка фебруара ове године и да је у том периоду бензин појефтинио за 15 динара по литру, дизел за 12 динара по литру, а ТНГ аутогас за око седам динара по литру, тако да је од 4.фебруара после дужег времена дошло до скока цене горива.

У УНКС наводе да је у Србији удео фискалних дажбина у структури малопродајне цене бензина око 57 одсто, дизела око 54 одсто и ТНГ аутогаса око 50 одсто, док се преостали део цене формира на тржишту.

“За нешто више од три месеца цена барела БРЕНТ-а је повећана готово 40 одсто, од 50,47 долара до 70,34 долара, колико је износила у петак“, каже Мићовић.

Цене горива се формирају на тржишту и зависе од мноштва различитих параметара и немогуће је прецизно разлучити који од њих и у којој мери утиче на промену трошкова произвођача и дистрибутера деривата нафте, односно касније и на цену горива.

“Поред утицаја цене сирове нафте не треба заборавити и на утицај промене курса долара у односу на друге валуте, трошкова транспорта, промене удела увозног горива горива у укупној потрошњи“, напомиње Мићовић.

У УНКС нису желели да предвиђају кретање цена горива у наредном периоду.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI