foto-Tanjug-gorivofoto-Tanjug-gorivo

Због повећања цена сирове нафте на светском тржишту, гориво би могло поскупети до почетка јуна чак 15 динара. Ово, наравно, под условом да не буде драстичног и изненадног поскупљења нафте и њених деривата у свету, јер би у том случају сценарио могао бити и гори.

Цене горива на домаћим пумпама у последњих недељу дана су порасле, стога је литар безоловног бензина тренутно око 147 динара, док за литар евродизела треба да издвојите око 156 динара.

Садашњи пораст цена дугујемо повећању акциза на дериватне нафте.

Наиме, акцизе на бензин више су за 1,6 динара по литру, а на дизеч 1,64 динара. Тако је сада акциза на бензин 55 динара уместо досадашњих 53,34 динара, док је акциза на дизел гориво повећана с 54,86 на 56,5 динара по литру.

Милан Ракић из Удружења приватних нафташа Србије објаснио је због чега је гориво у нашој земљи поскупело, као и да ће цена нафтних деривата и даље да расте.

– Усклађивање акциза и пораст цена сирове нафте на светском тржишту утицали су на пораст цена нафтних деривата и пораст цене нафте. Цена горива ће и даље да расте, до краја јуна може достићи и износ од 15 динара, али све полако и постепено.

– Наравно, под условом да не дође до драстичног повећања цене сирове нафте. Ако кажем да оквирно коначна цена горива може да порасте 14 одсто, најпре мора да скочи велепродајна цена, која ј евећ у порасту, а сад ће још накнадно да се појачавају и изједначавају акцизе – каже он.

ТопПрес/ Извор: Телеграф.рс/ Ало