Фото: ТанјугФото: Танјуг

Гориво би ускоро могло да поскупи и то четири динара по литру, с обзиром да је на светском тржишту, након што је Трамп отворено запретио Русији

Новим, лепим и паметним ракетама“, цена нафте достигла је до сада највиши ниво још од 2014. као и да је за последњих седам дана њена цена скочила чак за 7,7 одсто.

Небојша Атанацковић, председник компаније „Нафта“ каже да раст цена на светском тржишту готово никад није заобишао Србију, као и да уколико се настави овакав тренд, сасвим је сигурно да ће гориво поскупети.
– Досадашња искуства показују да никада поскупљење горива у свету није један на један, пре свега зато што у цени горива Србија има врло велики удео државног захватања, што значи да уколико је цена нафте на светском тржишту скочила за 7,7 одсто, у Србији се може очекивати повећање од 3,5 одсто или око четири динара по литру – објашњава Атанацковић и додаје да у великој мери тржишну цену горива у Србији одређује НИС, који је без сумње највећи играч на тржишту.

Но иако је познато да се НИС делом снабдева с домаћег тржиште, из Баната, турбуленције на светском тржишту доводе до повећања цена на њиховим пумпама јер домаћа нафтна поља успеју да обезбеде тек трећину неопходне нафте на нашем тржишту. Тако да нема дилеме, како тврде нафташи, да ће ситуација у свету утицати и на поскупљење горива у Србији.
Током јучерашњег дана цена брента по барелу достигла је цену од 71,84 долара по барелу, што је највиши ниво још од краја 2014. године, док се за барел круда плаћало 66,69 долара по барелу.

ТопПрес/ Извор: Србија Данас/Ало