Гориво се може точити и ван резервоара, али не у пластичне флаше

Гориво се може точити и ван резервоара, али не у пластичне флаше

Од петка је тржишна инспекција поднела пет прекршајних пријава против власника пумпи који су ограничавали продају деривата. Надлежни поручују да свих врста горива има довољно и да нема ограничења куповине. Они који би да нафтне деривате точе ван резервоара – морају да поштују прописе. Тачно је дефинисано где и колико се може точити.

Точење деривата у обичне пластичне флаше, бидоне и бурад није дозвољено. Возачи у резервоаре могу сипати колико желе. У гепеку могу имати и резерву горива, али само у складу са прописима – у дозвољеним металним или пластичним канистерима.

„Свако ко има канистер, који је предвиђен за то, а кажем да се тренутно на тржишту Републике Србије налазе канистери величине до 20 литара, може бити услужен од стране прометника. Ми немамо пропис који каже колико можемо ван резервоара“, рекао је Славиша Петковић из Републичке тржишне инспекције.

Грађанима је гориво потребно и за друге намене: за косилице, чамце, а ту су и повећани захтеви за горивом пољопривредника у време сетвених и жетвених радова јер нису свима пумпе близу.

Зато из полиције упозоравају да то гориво мора бити безбедно за транспорт.

„Ускладу са чланом 33 Правилника о техничким нормативима за безбедност од пожара и експлозија станица за снабдевање горивом превозних средстава у друмском саобраћају, мањих пловила, мањих привредних и спортских ваздухоплова, није дозвољено пуњење преносних посуда течним нафтним гасом (ТНГ). Течним горивом – дизелом и бензином – могу се пунити само посуде које испуњавају услове прописа из области хемикалија“, наводе у МУП-у.

Непрописно складиштење је кривично дело

Надлежни упозоравају да се води рачуна о количинама које се купују јер је и непрописно складиштење кривично дело. Контроле показују да неретко таква танковања горива заврше и у препродаји на црном тржишту.

„Ми смо прошле године негде око 100 пута изашли на терен, заједно са припадницима МУП-а. Свугде у свим тим ситуацијама се радило о томе да је неко негде складиштио одређене количине деривата неовлашћено“, каже Славиша Петковић.

У нашој земљи раде 1.563 бензинске пумпе и оне морају да имају лиценцу. А контроле надлежних тржишних инспекција се настављају.

ТопПрес/ Извор: РТС

KOMENTARI