Од почетака године светске берзе бележе суноврат цена нафте. Са ценом испод 25 долара барел је у марту склизнуо на историјски минимум. Договор ОПЕК-а, Русије и САД о највећем смањењу производње која треба да спасе даљи пад јуче је безначајно погурао цене „црног злата“ јер је тржиште презасићено. Гориво је све јефтиније и на нашим пумпама, а први ефекти снижења на светском тржишту тек се очекују.

Ниска цена нафте на светском тржишту погурала је појефтињење деривата и на нашим пупама, али не том брзином јер цене, објашњавју у нафтним компанијама, кроји и курс долара.

Од почетка године дизел је појефтинио за 22 динара и за литар треба дати сада око 143 динара, док бензин бележи пад од 18 динара па кошта сада око 135 динара. Цена гаса за аутомобиле нижа је за 10 динара.

„То су цене које нисмо забележили у задњих десетак година и оне су свакако резултат и смањења цене сирове нафте на светском тржишту. Далеко је мањи промет, бензинске станице имају веома скраћено радно време“, каже Томислав Мићовић из Удружења нафтних компанија Србије.

Из НИС-а наводе да светске цене значајно утичу и на њих, јер увозе око две трећине од укупне количине нафте која се преради.

„У претходном периоду на нашим бензинским станицама цене нафтних деривата већ су значајно снижене. Имајући у виду глобалне трендове, ове седмице очекујемо и додатно појефтињење нафтних деривата. Истичемо да и у условима ванредног стања НИС гарантује сигурно снабдевање српског тржишта“, наводи НИС.

Резерве нафте су огромне. Светска складишта и рафинерије су пуне, а танкери чекају у лукама јер због пандемије коронавируса нафту нико не преузима. Приземљени авиони, смањење друмског саобраћаја обустављање фабричке производње на глобалном нивоу, из дана у дан, умањују и тражњу нафте.

Једна од најтурбулентнијих година на тржишту нафте

Споразум земаља извозница нафте чланица ОПЕК-а са Русијом и Америком о двомесечном смањењу производње црног злата,  од 1. маја тешко да може имати већег ефекта и на стабилизацију цена.

„Договорено смањење је дошло мало касније него што се очекивало. Друго, то смањење је недовољно да задовољи велико смањење пада тражње. Процењује се да је у овом тренутку пад тражње мањи за трећину неких 35 милиона барела на дневном нивоу“, рекао је Горан Радосављевић из Националног нафтног комитета Србије.

Томислав Мићовић каже да је ово једна од најтурбулентнијих година на тржишту нафте и деривата нафте од настанка тржишта.

„Не само што је драстично смањена потражња у овако кратком временском периоду већ и због тога што су постигнуте веома ниске цене сирове нафте које никако не могу да обезбеде дугорочни опстанак ове делатности“, рекао је Мићовић.

Подсетимо, у јануару барел америчке лаке нафте коштао је око 65 долара, док је цена европског „брента“ по којој се формирају цене деривата на нашем тржиту била око 72 долара. Цене барела сада су ниже и 60 посто.

ТопПрес/ Извор: РТС, Ружица Врањковић