Горњи Милановац – У оквиру четврте сезоне акције „Засади дрво” у десет градова широм Србије биће посађено око 250 хиљада садница белог јасена, након Краљева, јуче је у Горњем Милановцу посадјено 20 садница. У оквиру овог пројекта озелењавања градских средина калеме је поклонио горњомилановачанин Пантелија Поповић, а учествовало је и ЈП за изградњу општине Горњи Милановац, ЈКП, као и канцеларија за заштиту животне средине.

Градски парк у Горњем Милановцу богатији је за нова стабла белог јасена која ће у многоме помоћи да овај град постане еколошки чист посебно у времену аерозагађења која су најзаступљенија у градским срединама.

„Горњи Милановац је зелени град, али свако ново дрво доприноси квалитету нашег ваздуха, веома смо захвални нашем донатору, господину Поповићу који ће овом донацијом од 20 младих садница наша градска плућа увеличати. Захвални смо што је он као појединац покушао да еколошку свест наших суграђана подигне на виши ниво управо овим гестом“, рекла је Ивана Адамовић шеф канцеларије за заштиту животне средине општине Горњи Милановац.

Да је свако засађено дрво злата вредно потврдује Рантелија Поповић који је у оквиру ове акције донирао стабла из свог расадника са циљем да укаже на значај озелењавања градских средина.

„Бели јасен један је од најплеменитијих врста дрвећа на нашим просторима, такозвано бело дрво, које сваке године цвета, мирише страшно лепим мирисом и освежава наше просторе. Ја волим природу и водим се оном чувеном „Где год нађеш згодно место, ти дрво засади, а дрво је благородно, па ће да награди“. Мислим да нико неће никада измислити племенитији материјал од дрвета, али нажалост дошло је време да се шуме неконтролисано секу и уништавају, а сви ми треба да знамо да је дрво главни произвођач кисеоника“, рекао је Пантелија Поповић донатор садница.

Садњом садница белог јасена побољшаће се квалитет ваздуха у Горњем Милановцу, али и изглед Градског парка који се налази у самом центру ове општине.

 

 

ТопПрес/ ГЗС