Горњи Милановац – Прва топлана на биомасу на територији општине Горњи Милановац пуштена је у рад. Она ће грејати јавне установе и око 1.200 кућа у којима грађани користе систем даљинског грејања. Од данас почињу топле пробе а од 1. jануара биће угашене све котларнице на мазут и у потпуности ће се прећи на грејање са ове, нове котларнице. Изградња топлане трајала је осам месеци, а отварању је присуствовала и ресорна министарка Ирена Вујовић.

„Котларнице на мазут биће у потпуности угашене. Дакле, нема више прашкастих материја у ваздуху, нема прекомерног аерозагађења, а пре свега биће уштеде и користимо обновљиве изворе енергије. Ова градска котларница ће покрити 26.000 квадрата. Захваљујући њој ће се грејати општина, болница, 27 пословних простора и око 1.200 станова. Грађани Милановца ће осетити бенефиције већ у овој грејној сезони“, рекла је министарка Вујовић.

Она је истакла да ће заједно са председником општине наћи начин да се Горњи Миланивац прогласи првом еколошком општином или за најзеленију општину, а томе иде у прилог и нула дивљих депонија на њеној територији.

„Данас је велики дан за општину Горњи Милановац јер решавамо проблеме које имамо већ деценијама. То је смањење емисије штетних гасова у атмосферу и побољшање квалитета животне средине. Омогућавао нашим суграђанима који користе даљинако грејање, да имају сигурно грејање и да им гарантујемо да цена неће расти али, и да ћемо гледати да је смањимо“, рекао је председник општине Горњи Милановац, Дејан Ковачевић.

Ковачевић је додао да ће ова топлана дати стабилност у снабдевању енергијом, јер ће ова општина бити потпуно независна од окружења И цена на светском тржишту.

ТопПрес/ РИНА