Фото: Глас западне СрбијеФото: Глас западне Србије

Горњи Милановац – Општина Горњи Милановац обележила је данас 203 године од подизања Другог српског устанка и 165 година од оснивања вароши и тим поводом представници локалне власти положили су венце на Трг кнеза Михаила.

Одржана је и свечана седница Скупштине општине Горњи Милановац на којој је председник општине Дејан Ковачевић рекао да је поносан што је данас угостио толико пријатеља из иностранства који својим присуством величају ову свечаност.
„Из Такова, велики кнез Милош Обреновић кренуо је у стварање модерне државе. Ми се трудимо да следимо његов пут, да модернизујемо наш град, развијамо привреду, културу, туризам, ширимо нова пријатељства”, рекао је Ковачевић наводећи да када је Милановац настајао и градио се пре 165 година називали су га српским Бечом.

„По угледу на Беч имаћемо дворац и дворски комплекс династије Обреновић чиме ће рудничко-таковског крај постати привлачан за посете бројним туристима, гостима и пријатељима. Заједно са Канцеларијом за јавна улагања кренули смо у пројекат изградње реплике дворца Обреновића у Такову према оригиналном изгледу.
У претходних годину дана посветили смо се развоју инфраструктуре, асфалтирали смо око 24 километра локалних и некатегорисаних путева.

Санирали смо и средили корита реке Бацковац и део корита реке Јакљево. У току је трећа фаза радова на потоку Јакљево и предвиђено је да ови радови буду завршени до јуна 2018. године. Укупна вредност ових радова је око 53 милиона динара и финансира се средствима Канцеларије за јавна улагања.

Фото: Глас западне Србије
Фото: Глас западне Србије

После 15 година поново смо увели градски линијски саобраћај са најмодернијим аутобусима на хибридни погон који имају смањену емисију штетних гасова. Увођењем оваквих аутобуса у наш јавни саобраћај, водили смо рачуна пре свега о екологији и заштити животне средине.

Како бисмо смањили гужву у саобраћају и уредили паркирање у ужем центру града увели смо Паркинг сервис.

Имајући у виду потребе грађана Горњег Милановца по питању здравствене неге и бриге, као и постојеће стање објеката болнице, увидели смо неопходност свеобухватне реконструкције Опште болнице. Како бисмо грађанима омогући пружање здравствене неге на најбољи могући начин и здравство у Општини подигли на један виши ниво, заједно са Владом Републике Србије кренули смо у реализацију пројекта реконструкције Опште болнице. Вредност радова на реконструкцији Опште болнице износи око милијарду динара.

После 40 година крећемо са изградњом нове градске котларнице која ће имати два начина грејања, на гас и на биомасу. Вредност ове инвестиције је 2 милиона евра.
У току је реконструкција и извођење радова у Спомен парку Брдо мира. Обновом парка посвећеног црвеноармејцима палим у борбама за ослобођење Горњег Милановца и Чачка даћемо нови печат својеврсној Милановачкој ботаничкој башти, која украшава град и привлачи бројне посетиоце.

Фото: Глас западне Србије
Фото: Глас западне Србије

Посебна ми је част и задовољство што је своју прву званичну посету градовима и општинама у Србија од ступања на дужност Председника Републике Србије, Александар Вучић започео у Горњем Милановцу и том приликом похвалио наш рад и најавио нова улагања у нашу општину. Заједно са Председником Вучићем и министром здравља Златибором Лончаром отворили смо нов објекат службе Хитне помоћи Дома здравља, који је опремљен најсавременијом опремом и простире са на 400 квадратних метара. Такође, Председник Вучић је посетио и новоизграђени анекс предшколске установе „Сунце“.

Прошле недеље присуствовао сам састанку који је водила министарка за грађевинарство, саобраћај и инфраструктуру, Зорана Михајловић, и том приликом договорена је изградња приступне саобраћајнице из правца Горњег Милановца ка Такову. Прелиминарна вредност ове инвестиције износи 670 милиона динара. Предвиђено је да сви технички детаљи буду урађени до краја 2018. године, како бисмо већ 2019. кренули са радовима.

Фото: Глас западне Србије
Фото: Глас западне Србије

Локална самоуправа препознала је пољопривреду као развојну шансу. Наша Канцеларија за пољопривреду је у сталном контакту са пољопривредницима и ту је да пружи адекватне савете по свим питањима која их интересују. У односу на претходну годину удвостручили смо средства којима субвенционишемо пољопривреднике и она сада износе 50 милиона динара.

Улажемо у све видове производње, организујемо за све заинтересоване посету Међународном сајму пољопривреде у Новом Саду, а такође усмеравамо пољопривредике на средства и приступне фондове из Европске Уније.
У нашој општини ускоро почиње са радом и Научни клуб посвећен свима онима који воле науку и технику, њоме се баве професионално или аматерски, планирају да постану научници када порасту, користе науку и технологију у своме пословању и онима који једноставно желе да се информишу о научним достигнућима и створе везе са научницима и научном заједницом”, рекао је Ковачевић.

Након Свечане седнице представници локалне самоуправе са гостима обишли су Знаменито место „Таковски грм”, одакле је Милош на Цвете 23. априла 1815. године повео народ у нови устанак против Турака.

ТопПрес/ Глас западне Србије