Горњи Милановац – У Србији се по први пут ради једна нова технологија рециклаже асфалта и то у Горњем Милановцу. Директивом, која је упућена кластерима Европске уније, предвиђено је да се стари асфалт више не третира као грађевински отпад, већ да се користи као ресурс. Данас су у новој бази ЈП за изградњу општине Горњи Милановац присутни имали прилику да виде сам процес рециклаже гребаног асфалта, који је касније искоришћен за крпљење рупа на градском подручју.

„Наш суграђанин Александар Милојевић нам је уступио технологију по којој можемо да поново користимо фрезовани асфалт и да са њим вршимо разне поправке на путевима, градимо бициклистичке стазе, паркинг просторе, па чак и некатегорисане путеве. Ја сам изузетно срећан и задовољан јер тога увек има и ми тежимо ка једној обновљивој економији. Ми тренутно на својој депонији имамо 2900 тона струганог асфалта и желимо да га на овај начин искористимо. Циљ нам је да и у току зимског периода можемо у сваком тренутку да вршимо поправке када за то постоји потреба из било којих разлога. Желимо и да смањимо загађење животне средине, јер су су емулзије које се користе у овом процесу на биљној бази и потпуно еколошке”, рекао је председник општине, Дејан Ковачевић.

Ова технологија предвиђа коришћење 100 посто фрезованог асфалта по хладном поступку уз додатак јувинатора, који служи да у њему „оживи“ застарели битумен и да му врати вискозитет.

„Технологију коју данас презентујемо смо преузели од партнерских компанија из Италије и из Немачке. На моје велико задовољство овај вид производње асфалтних мешавина по хладном поступку радимо у мом родном граду. На то сам изузетно поносан и захвалан сам председнику општине што је препознао вредност овога и омогућио нам пробне деонице за производњу и уградњу”, изјавио је Александар Милојевић, грађевински инжењер.

Данашњој демонстрацији рециклаже асфалта присуствовали су и гости из Северне Македоније из компаније која се бави одржавањем градских улица, који су изразили жељу да се упознају са овом технологијом и да почну са њеном применом и у својој земљи.

 

ТопПрес/ ГЗС