Чачак – Пред градским већницима града Чачка на 59. седници Градског већа нашло се 40 тачака Дневног реда, од којих се једна односила и на формирање нове установе културе у граду на Морави.

„Нова установа у нашем граду, Центар за ногевање традиције. За сада има само једног запосленог, вд директор, а наша је идеја да све оне манифестације које се углавном одржавају на сеоском подручју, због недостатка могућности Савета месних заједница да то организују на квалитетан и добар начин, одлучили смо да се тај део из туристичке организације града чачка имплементира у ову нову установу. Она ће бити смештена у зграду Општине на месту некадашњег урбанизма. Када Агенције за привредне регистре буде дала решење за упис у АПР, ова ће се новооснована установа етаблирати и кроз друге изворе финансирања, а ту пре свега мислим на министарство културе али и на остала министарства која ће кроз пројекте подржати ову установу”, рекао је градоначелник Тодоровић.

Пред већницима су се нашле и три текуће буџетске резерве али и нова цена грејања која ће на снагу ступити, како је рекао Тодоровић, средином идућег месеца.

„Нова цена грејања ће ступити на снагу, по усвајању у Скупштини града средином марта месеца. Дакле, прва два месеца ове године остаје ова цена, а нова која почиње да се примењује од марта биће примењивана само у току грејне сезоне. У току грејне сезоне. цена грајања биће више за 8,2 одсто, а у вангрејној сезони она ће бвити као и до сада. Основни параметри јесу повећање цене енргената, пре свега, пре свега електричне енергије од скоро 32 одсто и гаса од првог јануара за 11 одсто. За стан просечне величине ово поскупљење износиће око 700 динара на месечном нивоу”, рекао је Тодоровић.

Већници су усвојили и Годишњеи плана Научно-технолошког парка који ће по одлуци Владе републике Србије бити проширен за 12.700 метара квадратних на старој локацији ЦЕР-а што ће, према речима градоначелника довести и до нових радних места.

„Одлучивало се и о повећању броја малишана у предшколским установама чији оснивач није град Чачак. У њима ће бити 1.365 деце јер имамо потребе за још уписане деце и наравно да се субвенијце града односе и на новоуписану децу. Дакле, број ће бити повећан за 35 малишана. По први пут имамо Посебан месечни родитељски додатак за мајку која приликом једног порођаја роди троје или више деце. То се у нашем граду догодило пре неколико недеља први пут од 2009. године. И то ће бити 12 пута по једна просечна бруто плата на нивоу Републике Србије, што је око 108.000 динара на месечном нивоу”, казао је градоначелник.

 

ТопПрес/ ГЗС