Топола – Невреме које је у уторак у преподневним часовима погодило општину Топола највише је оштетило засаде воћа. Последице града који је падао око 15 минута дошле су до изражаја са првим сунчевим  зрацима.

„Штета на плодовима нектарине је између 80 и 100 одсто. Штете има и на јабуци, шљиви док је вишња најмање оштећена. Град је падао око 15 минута, величине зрна пшенице и кукуруза, био је баш јаког интензитета. Тек кад је почео град стрелци су пуцали јер пре тога нису добили наредбу са Радарског центра Букуља“, прича Дејан Марковић из села Бор.

Он додаје да је и прошле године у својим засадима воћа претрпео огромне губитке.

Последице града у Дејановом воћњаку, фото: ТопПрес

„Имам пет хектара брескве, хектар и 50 ари јабуке, око 50 ари шљиве, млад засад јабуке око три хектара. Све то је било оштећено прошле године а ево и сада опет. Боримо се и радимо, ушли смо у нову вегетацију са очекивањем и надом да ће нам бар мало бити боље али не вреди. Воће је солидно понело род сада је град учинио своје и мени преостаје само да одрадим хемијски третман да спречим труљење“, каже Марковић.

Локална самоуправа је обезбедила противградне ракете у просеку 12 по станици али град је ипак нанео штету, председник СО Топола Драган Јовановић рекао је да кривци за то морају одговарати.

Оштећени плодови некатрине, фото: ТопПрес

„Ракета је било али није било наредби за испаљивање истих. Имамо пример села  Овсиште где стрелац на противградној станици јавља преко радио везе радарском центру Букуља да град пада, моли за сагласност да пуца, сагласности нема, лед пада неких десетак минута и прави велику штету. Ја сам послао  допис директору Републичког хидрометеролошког завода са само једним захтевом, или да уведе ред, јер су радарски центри и станице директно под његовом ингеренцијом или да поднесе оставку“, казао је Јовановић.

ТопПрес

One thought on “Град обрао плодове воћа, стрелци нису имали команду да пуцају!”
  1. Kupite zastitne mreže gospodo a ne da gledate u nebo i u rakete.Strasno je koliko nezaštićenih plantaža ima.Najlakše je zasaditi voće.Bolje je 2 hektara plantaže zaštićene mrežom nego 10 hektara bez mreže.Izgovor je preskupo je.E sada vam neće biti skupo cele godine ćete ulagati a nećete brati.I to nije prva a ni poslednja godina nažalost s takvim ishodom.Srećno ljudi i pokrete zasade već jednom.

Comments are closed.