Привредници могу још данас да се пријаве за субвенције за набавку нових фискалних уређаја за нови систем фискализације, а помоћник сектора за Информационо-комуникационе технологије у Пореској управи Драгослав Глишовић каже да ће грађани путем QR кода моћи да провере легалност сваког рачуна.

Грађани ће моћи мобилним телефоном да скенирају QR код на рачуну и његовим учитавањем провере да ли је легалан, рекао је Глишовић гостујући на ТВ К1.

„Сваки грађанин може да провери код продавца где је нешто купио, робу или услугу, да ли је тај фискални рачун завршио у евиденцији Пореске управе и да ли је фискализован у складу са законом“, навео је Глишовић.

Објаснио је да купци тако могу да утврде да ли је порез који су платили завршио тамо где треба, у Пореској управи, што значи да ће сви купци моћи да буду и контролори фискалних рачуна.

Глишовић је додао да нова фискализација значи да ће купци и даље добијати рачуне физички, али да ће свака трансакције бити евидентирана у пореском систему.

Он објашњава да су привредници већ почели да примењују нову фискализацију и позива све привреднике да за прелазак на нови модел фискализације не чекају 30. април.

„До 30. априла привредници могу да буду и на старом систему фискализације, али позивам све да не чекају, јер одлагања неће бити. Већ је то кренуло и имамо одређени број обвезника који су прешли на нови модел“, истакао је Глишовић.

Како је рекао, не треба да чекају последњи датум јер можда у том моменту техничари који помажу у инсталацији тих уређаја неће бити на располагању.

У том случају ће моћи да раде, али не у складу са законом односно радиће на црно, упозорио је Глишовић.

Привредници по сваком пријављеном пословном простору и свакој фискалној каси добијају од државе по 100 евра у динарској противвредности, док обвезници фискализације који нису у систему ПДВ-а добијају 20 одсто веће износе.

Да би се пријавили за субвенције, порески обвезници најпре треба да пријаве податке о локацијама продајних објеката путем портала Пореске управе еПорези.

Нови модел фискализације подразумева коришћење електронског фискалног уређаја, путем којег ће обвезник фискализације у тренутку промета на мало, укључујући и примљени аванс за будући промет на мало, издавати фискални рачун са QR кодом. Електронски фискални уређај осим касе, може да буде и рачунар, таблет, мобилни телефон.

Сваки фискални уређај ће се састојати од елемената чију употребу мора да одобри Пореска управа, а ти елементи су процесор фискалних рачуна и електронски систем за издавање фискалних рачуна.

Обвезнику фискализације остављена је могућност да, уколико има капацитета, самостално развија и имплементира уређај за потребе свог пословања, који Пореска управа одобрава пре почетка коришћења.

Нови модел подразумева и коришћење дигиталних сертификата и безбедносног елемента, као и поједностављени поступак сертификације фискалних уређаја.

Прелазни период за нови модел фискализације траје од 1. новембра прошле до краја априла ове године, а сви обвезници биће дужни да на нови модел пређу од 1. маја.

ТопПрес/ Извор: Танјуг