У 2021. години у Србији су грађани и компаније донирали 42,5 милиона евра за опште добро, а од тога Фондација „Буди хуман“ прикупила је 24,5 милиона, утврђено је истраживањем „Србија дарује 2021“ које је спровео Catalyst Balkans.

Саопштено је да су две трећине добротворних акција била хуманитарна давања, превасходно намењена лечењу деце и одраслих, а следе акције помоћи за социјално угрожене.

Менаџер истраживања Вук Вуковић оценио је да је после рекордне 2020. године пад у 2021. години био минималан.

„Ако 2021. упоредимо са пре-пандемијским периодом и доброчинством у 2019. години, имамо раст забележене суме од 2,3 пута“, истакао је Вуковић.

Више од трећине добротворних акција усмерено је ка здравству, 16,9 посто акција је за подршку маргинализованим групама, 12,8 посто су за образовање, а 12,2 посто за смањење сиромаштва.

Директор Catalyst Balkans Натан Коешал оценио је да је 2021. била година великих и фантастичних добрих дела.

Истакао је да је Фондација „Буди хуман“ прикупила 24,5 милиона евра за лечење деце и суграђана, а Нордеус је уложио 2,5 милиона евра у покретање своје фондације за образовање.

Коешал је нагласио је и да су се велике компаније, непрофитне организације и грађани окупили у иницијативу за донирање хране „Спасимо храну, спасимо хуманост“.

Он је оценио да је доброчинство у Србији несумњиво све важнија тема, јер је све чешће у медијима.

„Међутим, прави друштвени напредак ћемо видети када буде мање потребе за хуманитарним акцијама, а донације се више буду улагале у стратешке и развојне пројекте“, закључио је Коешал.

ТопПрес/  Извор: Танјуг