Председник Србије Александар Вучић изјавио је  да нису планиране никакве рестрикције струје и искључења и најавио да ће уместо тога грађани који буду штедели струју добити велики попуст.

„Нова влада ће ускоро направити план, али смо о томе већ разговарали и влада ће за месец дана о томе обавестити грађане. Они који уштеде струју у односу на исти месец претходне године, на пример, септембар на септембар итд. имаће драстичне попусте на цену електричне енергије“, истакао је Вучић у обраћању јавности.

Дакле, не планирамо да идемо са искључењима, али они који сами буду штедели даћемо им додатни попуст, какав нису очекивали, рекао је Вучић.

Каже да је држави јефтиније да плати 57 евра по мегавату, колико нас кошта производња струје иако се продаје грађанима за око 41 евра.

Па уз те попусте нека кошта и 100 евра по мегавату, то је јефиније него да увозимо струју када буде коштала 1.000 евра по мегавату, нагласио је он.

„Желимо да грађани не осете ништа и да то буде на добровољној бази, а да може да уштеди и да му рачун, на пример, уместо 4.000 динара буде 3.000 динара“, навео је Вучић.

Тако ћемо да зарадимо јер ћемо мање да увозимо, додао је председник.

Вучић је рекао да хоће да сви грађани знају да постоје озбиљни проблеми и да неће никога да лаже како је стање дивно и нормално и како ће све бити у реду.

Каже да гас може да покрије до четири одсто укупне потрошње струје и напоменуо да данас трошимо укупно за око седам одсто више струје него пре, јер више троше и индустрија и домаћинства.

Он је рекао да Србији у зимским месецима Србија дневно троши 120 гигават сати електричне енергије, а може да покрије из своје производње 105, а да у појединим данима може да достигне и 125 гиватавта потрошња.

Вучић је рекао да дневно фали око 20 гигават сати и додао да је раније цена мегавата на тржишту била 100 евра, што је било два милиона дневно трошка за државу.

Ипак, данас је цена струје око 700 евра на тржишту за Србију, а на пример у Француској је и 1.000 евра, па би држава када би увозила струју по тим ценама губила дневно 20 милиона евра.

„То би на месечном нивоу било 600 милиона евра , па пута четири месеца 2,4 милијади и на оних 4,8 милијарди за гас и 800 милиона, то би изнесло укупно осам милијарди евра и значило би банкрот.

Напоменуо је да је притом суша и да је Ђердап 1 празан, где ради само једна турбина.

„Следи катастрофа Европи, а ми нисмо направили планове за рестрикције“, додао је Вучић и истакао да ће се у понедељак знати колико тачно мазута морамо да обезбедимо, што ћемо бити и урађено.

Председник каже да је Србија успела са Кинезима да обезбеди најмање милион, а можда и два милиона тона индонежанског угља, да би могле термолектране све време да нам раде.

„Тек следеће године ће нам бити готов Костолац B3 са 350 мегавата инсталисане снаге, крајем септембра 2023. године“, навео је Вучић.

Говорећи о гасу каже да трошимо годишње 3,2 милијарде кубних метара гаса, нешто више индустрија од домаћинстава и да набављамо две милијарде кубнихи метара по цени у просеку око 375 евра, што ће зими бити око 400 долара или евра за 1.000 кубика.

Вучић је објаснио да 63 одсто наших потреба треба да платимо 800 милиона евра за две милијарде кубних метара, као и да је Србија за додатних 1,2 милијарде куповала гас и стављала у мађарска складишта по много нижим ценама него данас и тако земљу спасила од банкротства.

Напоменуо је да гас не може данас да се купи на берзи за мање од 4.300 евра са транспортом.

 На критике из региона: Видећемо ко ће имати гас, струју

Председник Србије Вучић изјавио је данас одговарајући на критике упућене из региона како Србија припрема рестрикције и враћа се у „Милошевићево време“ да ће се у октобру и новембру видети „резултат на семафору“ и ко ће имати довољно гаса и струје.

Вучић је тако одговорио на питање новинара како коментарише што медији у региону и домаћи опозициони пишу да се у Србији пипремају планови за рестрикције струје и да се Србија враћа у „Милошевићево време“.

Каже да се радује што ће неке земље у региону имати струје и гаса на претек.

„Па, даћете ваљда нешто нама. Ипак, да видимо коме ће шта да буде потребно у октобру и новембру, а ко ће чега да има довољно, па ћемо да читамо резултат са семфора за те што причају то у региону и њихове медије, као и друге у Европи. Нисам знао да су Немачка и Француска, као и Финска постале следбеници Слободана Милошевић, али и Аљбин Курти који је први искључио струју и то обухватио 90 одсто конзума“, навео је Вучић.

Истакао је да је лист „Данас“ имао наслов како Вучић прави планове за рестрикције струје и враћа Србију у Милошевићеве деведесете, да би после имао наслов – Вучић:“ Једини у Европи нисмо направили план рестрикција“, као и пример Њуз макс Адрије која је навела како се цела Европа спрема за рестрикције и да се једино Србија не спрема и констатовао како му остаје само да се смеје.

На питање новинара како коментарише то што је хрватски посланик у европском парламенту Фред Матић рекао да је Хрватска 50 година испред нас и да колико год Србија правила пруга треба да јој се натрља на нос да је Хрватска 50 година испред, Вучић је рекао да је Хрватска, у географском смислу, увек била испред Србије у економском развоју, и у бившој Југославији и Аустроугарској када је Србија била под Турцима.

„Не могу да надокнадим 200 година заостатка за мање од 10 година. Али по званичном податку, хрватски раст БДП-а у период од 2012. до 2023. на основу процена ММФ биће 49,2 одсто, а Србије 92,6 одсто, иако ми верујемо да ћемо имати бољи резултат.

Ми смо готово удвостручили наш БДП. Следеће године имаћемо БДП вредан 65 милијарди евра, а био је 33 миљарде 2012. године. Успели смо да га скоро удвостручимо, а они нису повећали ни за 50 одсто“.

Председник Србије истиче да то говори о великим променама.

Када је реч о платама, Вучић каже да је Хрватска пре десетак година имала 880 евра просечну плату, а Србија 329 евра, док Хрвати имају данас око 1.120, а ми 635 евра и додаје да то више није три према један и напомиње да ће Србија ускоро имати плату преко 720 са великим повећањем.

„Успешна су земља и честитам им на томе, али ће Србија брже да расте. Да ли је лако зауставити Србију, није и брже ћемо расти. То натурање на нос ишло би у мало другачијем смеру од онога што говоре хрватски функционери“, рекао је Вучић.

Каже да и даље стижу разне претње и увреде из Хрватске.

„Што се тиче претњи и увреда, колико бисмо оптужница могли да подижемо за изазивање мржње, верске и националне, против њихових највиших функциионера, па нам не пада напамет да се играмо као деца и да изговарамо уведе. Боље да лепо да разговарамо и лепо и мирно тражимо само једну ствар, да одемо да положимо цвет на ‘Јасеновачки цвет’. Да ће само један цвет на каменом цвету толику хистерију и неврозу да изазове нисам ни сањао“.

Вучић примећује како је могуће данас и да гоните недвосмилене убице деце и да то представља проблем у данашњој ЕУ, као и да му је то мало чудно за ЕУ.

На писање медија у БиХ о „како тамо нешто ради луди Вучић са лудом лезбејком…“ и као одговор наводи да је Србија 2014. године имала просечну плату 329 евра, док је код њих била 373 евра, док БиХ данас, према подацима из јуна, има 562 евра, а Србија 635 евра.

Такође, истиче да Србија има стабилне јавне финансије и око десет пута већи прилив страних инвестиција.

Вучић је говорећи о тешкој енергетској ситуацији у свету рекао да ће можда једном питати грађане да ли је боље да имамо рестрикције или да потрошимо сумануто много новца на увоз енегената и тако потрошимо све што смо скупљали претходниих година.

На крају, додао је, могуће да ћемо све то и да платимо, али је сумануто, јер онда ће бити суспендовано тржиште нестаће све, ако рат буде дуго трајао, још годину и нешто, следеће године нема ко да прреживи у Европи рачунајући и нас.

„Мислим не на ову већ следећу зиму“, навео је он.

Закључио је да треба сачекати 31. март и да ће се онда видети ко је у региону и Европи како прошао, а како Србија, по питању енергената.

ТопПрес/ Извор: Танјуг